Seard Åberg, Luleå, fyller 75 år söndagen den 29 maj.
Seard Åberg är född i Koler utanför Piteå. Efter utbildning på Strömbacka i Piteå flyttade han till Luleå där han så småningom hamnade på Plannja AB. På 70-talet startade han företaget Groko Maskin som verkade internationellt och hade 300 patent och mönsterskydd. Företaget var specialiserat på metoder, verktyg och maskiner för att förädla profilplåt till exempelvis lastpallar, byggnadselement och fasaddetaljer.
Idrottsintresset har alltid funnits hos Seard och hans familj. 1970 startade han IFK Luleås supporterklubb. Det blev serieseger och ett lyckat kval till allsvenskan där Seard Åberg ordnade sponsortåg till bortamatcherna och andra kringaktiviteter i samband med matcherna.
1977 engagerade han sig i ishockeyn i Luleå som då bestod av IFK Luleå, Luleå SK och Bergnäset AIK som alla var konkursmässiga och stred inbördes för sin klubbidentitet. Seard lyckades samla föreningarna till ett historiskt möte den 2 maj 1977 då beslutades att starta en ny förening med ett neutralt namn, Groko Hockey. Namnet ändrades efter en tid till Luleå hockey och 1984 hade det medelmåttiga division 1-laget blivit ett elitserielag som spelat i högsta serien sedan dess.
Nästa idrottsprojekt för Seard Åberg blev Groko Alpina. Bakgrunden var att slalomåkaren Stig Strand hade planer på att avsluta sin karriär endast 24 år gammal. Seard Åberg lockade honom att fortsätta satsa men på grund av alla regler och sponsoravtal med alpina förbundet så var enda möjligheten att starta en helt ny förening.
Det blev Groko Alpina där Stig Strand till att börja med var den ende medlemmen. 1980 delade han första platsen i slalomcupen med Ingemar Stenmark. Landslagskompisarna Lars Göran Halvardsson och Torsten Jakobsson anslöt till Groko Alpina och med dessa tre hade Groko troligen världens bästa slalomlag under några säsonger.
Det idrottsengagemang som betyder känslomässigt mest för Seard Åberg är dock varken hocken eller slalomklubben. Mest för honom själv betyder samarbetet med brottaren Tomas Johansson, som åkte fast för dopning vid OS 1984. Tomas tvingades gömma sig för trycket från medierna efter hemkomsten. Seard Åberg tyckte synd om Tomas och ville hjälpa honom.
– Jag uppskattade att han var rak och ärlig. Han erkände att han dopat sig. De flesta har ju bara bortförklaringar.
Han erbjöd ett fyraårigt samarbete som inleddes med en välbesökt presskonferens på Sheraton i Stockholm där Tomas ”talade ut” och berättade om sin nya sponsor samtidigt som Grokopallen exponerades på tröjor och skyltar i lokalen.
Så småningom kunde Haparandabrottaren göra comeback och 1986 blev han världsmästare, fick bragdmedaljen och Jerringpriset.
Ett mönster i Seard Åbergs tre stora satsningar är att de inleds när det finns något problem och det mesta ser mörkt ut.
– Jag ser alltid nya möjligheter och är bra på att lägga det gamla bakom mig, förklarar Seard Åberg.
Av Groko finns inget kvar. Företaget såldes, bytte namn och lades ned. Seard Åberg är inte sentimental utan har lagt även det bakom sig.
Idrotten och jobbet är fortfarande hans hobbyer. Han jobbar ungefär halvtid i företaget som sonen Peter driver och ser alla Luleå Hockeys hemmamatcher på plats, bortamatcherna ser han på TV.
Han bor i lägenhet i Luleå vintertid och sommartid i stugan i Trundön där det även blir ett stillsamt 75-årsfirande tillsammans med de närmaste under helgen.