Norrbotten har fått 20 nya ordningsvakter, varav två är kvinnor.
- Det har gått jättebra. Men det har varit tufft, säger Leonora Morina, 34 år från Luleå.
Det är polisen som utbildar och förordnar ordningsvakter. Polisen sköter dessutom tillsynen av vakterna, som har begränsande polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.
Laglydigt liv
För att bli antagen krävs att man är fyllda 20 år och inte är över 65. Man får inte vara polis och ska leva ett laglydigt liv och är lämplig uppgiften. Innan antagningen till utbildningen genomförs intervjuer, fysiska och psykiska tester.
I Sverige finns drygt 10 000 ordningsvakter - i Norrbotten knappt 400. I och med att kåren åldras behövs påfyllning av nya.
I två veckor har därför 20 personer från Fyrkanten och Kalix utbildats i bland annat bemötande, konflikthantering och självskydd. En viss del har även handlat om hur man ska agera vid brand. Deltagarna ska även kunna erbjuda akutsjukvård.
Behövs fler
Utbildningsledaren Martin Wass, uppskattar att man är i behov av ytterligare en omgång. Detta då bland annat Malmfälten och kommuner som Arjeplog och Arvidsjaur blir utan nyutbildade ordningsvakter.
- De är polismyndighetens förlängda arm, säger han.
Leonora Morina har jobbat inom krogvärlden sedan 1996, senare år som entrévärd.
Utbildningen i självskydd uppskattar hon, trots alla år i branschen.
- Det hade jag inte tänkt på tidigare.
Varför är det så få kvinnor som utbildar sig?
- Det är svårt att veta. Det krävs rätt mycket fysiskt. Det krävs styrka och kondition. Men jag vet inte, jag har faktiskt funderat på det.
Inget heltidsjobb
Att vara ordningsvakt ser hon inte som ett heltidsjobb.
Det kanske är förståeligt då hon arbetar extra på kirurgen vid Sunderby sjukhus, dessutom har en fast tjänst inom vården hos Luleå kommun.
- Jag är nyfiken. Jag älskar att prova, säger 34-åringen som inte vill fastna i krogmiljön.
Hon tycker också att alla jobb kan vara roliga i sig. Som vakt ser hon fram emot dans och glädje.