Kent Tunlind får fint stipendium

Årets Borg Mesch-stipendiat kan vara en av de mest självklara. Ändå har det dröjt många år innan han utsågs.

FÖLJER. Genom åren har Kent Tunlind följt flera Kirunabor från dop till bröllop. ”För att ta bra bilder måste man gilla människor och det gör jag”, säger han.

FÖLJER. Genom åren har Kent Tunlind följt flera Kirunabor från dop till bröllop. ”För att ta bra bilder måste man gilla människor och det gör jag”, säger han.

Foto: Ulrika Isaksson

Norrbottens län2015-06-01 06:00

– Jag fick veta det i förrgår. Jag är jätteglad över utmärkelsen, säger Kent Tunlind.

I 40 år har han bedrivit fotoverksamhet i Kiruna. Han började på Domus fotoavdelning i början av 1970-talet och tog tio år senare över den anrika fotoaffären Hagström & Niva. I samma byggnad öppnade han även sin atelje. Likheterna mellan Kent Tunlind och den kände Kirunafotografen Borg Mesch är många. Liksom honom fotar Kent Tunlind människor och naturen.

– Jag tog över Borg Meschs mantel redan för fyrtio år sedan. För att ta bra bilder måste man gilla människor och det gör jag. Jag har känsla för det. Jag är också en naturmänniska precis som Borg Mesch.

Kiruna kommuns kultursekreterare Lennart Lantto håller med.

– Kent går dubbelt i Borg Meschs fotspår. För det första att har han en fotoatelje i centrum. Han har också ett stort intresse för fjällen liksom Borg Mesch. Kent gör en fotografisk kulturgärning och kopplingarna till Borg Meschs liv och leverne finns verkligen här.

I sin fotobutik lärde Kent Tunlind genom åren många Kirunabor allt om slutartider och bländare.

– Fotografering har alltid varit mitt största intresse, men jag har också tyckt att det är kul att lära andra. När man sålde en kamera ingick det på köpet att lära kunden, berättar Kent Tunlind.

Efter att ha jobbat så många år i samma stad har han fått följa flera Kirunabor genom deras högtider.

– Jag följer människor. I dag när jag fotar ett brudpar kan det visa sig att jag ha fotat hennes eller hans dop.

Enligt motiveringen får Kent Tunlind Borg Mesch-stipendiet eftersom:

”Kent Tunlind är en mycket duktig fotograf och har varit porträttfotograf i Kiruna under mer än 30 år. Kent Tunlind har drivit en fotobutik i centrala Kiruna och har med en ängels tålamod servat och undervisat Kirunaborna i fotograferingskonsten. Kent har dessutom samma längtan till Kirunafjällen som Borg Mesch hade. Fjällen har Kent ofta besökt med sina hundar eller betraktat från hästryggen”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!