Kämpen och profilen Vippa-Tore har avlidit

Vippa-Tore Karlsson med barnbarnsbarnet Alexander som döptes i Kalixälvens fria vatten.                 FOTO: BOSSE JOHANSSON

Vippa-Tore Karlsson med barnbarnsbarnet Alexander som döptes i Kalixälvens fria vatten. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Foto: bosse johansson

Norrbottens län2008-04-09 00:16
Tore Adils Karlsson, Hedensbyn, Överkalix, har avlidit
i en ålder av 86 år.
Han var mer känd som Vippa-Tore och kallades även Käll-Tore, efter Källgården i Grelsbyn där han var född.
I sitt första äktenskap, med Irene från Svartbyn, fick han barnen Bo-Erik, Helena, Stefan, Katarina och Stina. Katarina har bidragit med faktaunderlag till denna minnestext.
I sitt andra äktenskap, med Ewa från Boden, fick Tore barnen Andreas och Pär. Tore bodde med Ewa
i Hedensbyn, förutom sista månaden då han vårdades på Tallviksgården.
Kämpe och profil
Tore Karlsson var en kämpe och profil, känd långt utanför Överkalix och Norrbottens gränser. Som journalist fick undertecknad förmånen att träffa och lära känna människan bakom smeknamnet Vippa-Tore.
Då han fyllt 80 år kändes det naturligt att vi träffades på Vippabacken. Hit tog han en biltur nästan varje dag för att språka en stund.
- Man måste ju komma hit och vattna blommorna, sade han med glimten i ögat.
Föräldrarna, Anton och Maria Karlsson, fick elva barn, men bara fem nådde vuxen ålder. Tore, som var näst yngst, hjälpte till med jordbruket och blev så småningom virkesuppköpare.
Perfekt läge
På 1940-talet började han kasta blickarna mot Vippabacken, några kilometer nedströms Källgården på västra sidan Kalixälven.
Vippabacken var avrättningsplats på "den gamla goda tiden" och här halshöggs mördaren Wippa på den höga älvbrinken. Den vackra platsen ligger vid nuvarande E 10, ett perfekt läge för en kreativ person som Tore Karlsson.
- Jag ville syssla med något som hade med människor att göra och 1964 öppnade jag på Vippabacken. Det skapade sysselsättning i byg-
den, ibland jobbade här tio-tolv ungdomar som gick tvåskift.
Tore kompletterade restaurangen med antikhandel, uthyrningsstugor och en liten kyrka till dottern Helenas bröllop. Numera ägs Vippabacken av sonen Stefan Karlsson som sköter driften tillsammans med döttrarna Sarah, Lotta och Linnéa.
- Stefan är energisk, jobbar natt och dag, betygsatte Tore och la in en portion grovsnus.
Själv var Tore känd för att ha många järn i elden. Var knalle på de flesta av länets marknader där han handlade med lappknivar och annan slöjd. Men framför allt med varg- och renskinn; han brukade sälja 40-50 vargskinnspälsar om året.
Älskade jakt och fiske
Tore älskade att jaga och fiska.
Den uppstoppade björnen på Vippabacken hade han visserligen köpt, men den har varit uppskattad, och nyligen utlånad till en filminspelning.
Själv brukade Tore sitta i finsoffan och prata med folk.
- Det är väldigt trevligt, jag känner ju de flesta som kommer hit.
Det var ingen överdrift och från finsoffan hördes ofta ett trevligt hio, hio. Det betyder hej på Överkalixmål och var typiskt för Tore Karlsson, som var stolt över sitt ursprung och det mustiga fornnordiska fäderne-
språket.
Älvfrågan i regeringen
Då äldre Överkalixbor pratar svenska blir det lätt att man bryter ("briter"), men det brydde han sig inte om; Tore hade modet att "brita" och framföra sitt budskap till vem det vara må.
"Du rör inte älven", sade han då statsminister Olof Palme besökte Överkalix på 1970-talet.
- Det var som att få en kniv i bröstet då de ville bygga ut och förstöra älven. Jag blev så arg att jag höll näven under näsan på Palme. Det blev ett herrans liv och älvfrågan hamnade i regeringen.
Tore var även en förgrundsgestalt i kampen mot en anläggning för utbränt kärnbränsle.
"Vi är ingen sopstation, vi vill inte ha hit skiten", löd argumentet som samlade 3 000 namnunderskrifter
i Överkalix.
För tio år sedan, som 76-åring, stod han på barrikaderna igen. Tillsammans med byborna som var emot att Vägverket behöll E 10-sträckningen genom Hedensbyn. De ville i stället dra den starkt trafikerade vägen väster om byn.
Tore hade tidigare varit med om en framgångsrik vägstrid i Grelsbyn och nu gick han runt i Hedensbyn och samlade in namn. Vägverket ändrade sig inte, men frågan är hur det blir nu, då trafiksäkerheten och framkomligheten på E 10 är starkt ifrågasatt.
Värdig efterträdare
På Nationalälvdagen för några år sedan fick älvräddaren Tore Karlsson en värdig efterträdare.
Då döptes barnbarnsbarnet Alexander i Kalixälvens vatten.
- Det är viktigt med förebilder, sade kyrkoherden Gunnar Hed som förrättade dopakten.
Inte undra på att en liten tår - eller var det möjligen en vilsegången regndroppe  - trillade nerför Tores kind under den vackra högtiden.
- Älven är oerhört viktig. Jag har förresten tillägnat den en dikt som heter Kalixälven du nakna brud, berättade Tore medan han lycklig beundrade älvbarnet.
Skrev böcker
Tore Karlsson var en historieberättare av rang och skrev även tre böcker med minnen från sitt händelserika liv: "Anton" med underrubriken "Överkalix i mitt hjärta", samt "Ofredsår" och "Jakt utan gränser"; samtliga böcker finns på kommunbiblioteket.
En del av de antikviteter Tore Karlsson samlade under 50 år finns kvar och bidrar till atmosfären på Vippabacken. Själv blev han lätt rörd då gamla tider kom på tal.
- Många kompisar försvinner men livet måste gå vidare, sade han med en suck.
Tore Karlsson sörjes närmast av Ewa, barnen med familjer, systern Torborg samt övrig släkt och vänner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!