Hon är doktor på storregioner
Lisa Hörnström, med rötterna i Södra Sunderbyn, har disputerat på regionfrågan i nordliga Norden.
Foto: Jan Bergsten
- Finnmarken vill hellre vara en utkant av Norge än en utkant av Nordnorge, säger Lisa Hörnström, som doktorerat i regionfrågan.
Genomfördes inte
I Norge fanns tanken att göra en stor region av de tre nordliga fylkena Finnmarken, Troms och Nordland. Det skulle bli en motsvarighet till regionbygget på svensk sida, som skulle omfatta fyra län.
Storregionen Nordnorge genomfördes aldrig. Den frågan avfördes 2008 och i år fick fylkena, den norska motsvarigheten till de svenska länen, i stället utökat ansvar.
Södra Sunderbyn
Lisa Hörnström växte upp i Södra Sunderbyn och disputerade i juni i år på en avhandling om synen på regionfrågan i Västerbotten, Troms och Norra Österbottens landskap i Finland.
Regionalpolitiken föddes på 1960-talet och har handlat om omfördelning.
- Norge har gått längst när det gäller statlig styrning och omfördelning. Där omfördelas betydligt mera till de svaga regionerna än i Sverige och Finland, säger Lisa Hörnström.
Finnarna har ingen folkvald regional nivå, i stället kommunalförbund. Länsstyrelserna i Finland avvecklades i år och nu är politiken inriktad på att skapa det som kallas stadsregioner, kring starka städer.
- När länsstyrelserna avvecklades fick landskapsförbunden större inflytande, säger Lisa Hörnström.
Kombinera
I avhandlingen konstaterar hon att det finns en både och-syn på regionalpolitiken i alla tre länderna. Det regionala inflytandet bör öka, men samtidigt ska statens ha ett fortsatt ansvar för att stärka regionerna.
- De regionala aktörer anser det nödvändigt att kombinera ett större regionalt inflytande med ett fortsatt starkt statligt ansvar, säger Lisa Hörnström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!