Hans Holmbom

Norrbottens län2016-07-01 06:00

Hans Wiktor Holmbom har avlidit i en ålder av 90 år.

Han föddes 13 april 1926, i Niemisel, Råneå av föräldrarna Viktor och Edla Holmbom. När han var ett år gammal flyttade familjen till Kiruna. Där bodde Hans fram till 65 års ålder, med undantag för några år i sin ungdom, då han bodde i Boden.

Som ung tonåring gick Hans fyra år i yrkesskolan i Kiruna, samtidigt som han jobbade som brevbärare på kvällstid.

Vid 19 års ålder fick han tjänst vid SJ, och flyttade då till Boden, där han också kom att göra sin militärtjänstgöring. Hans arbetade därefter hela sitt vuxna liv vid SJ, främst som lokförare.

I Boden träffade han Birgit (född Wallmark) som han gifte sig med 1949. Hans och Birgit fick tre barn, Lennart, Ingemar och Monica.

Birgit är född och uppvuxen i Skellefteå, och när de båda fått pension flyttade de dit. De sista åren i Hans liv, bodde de båda på ett äldreboende i Stockholm, för att vara närmare barnen Lennart med hustru Lena, dottern Monica samt barnbarn med familjer.

Förutom familjen, hemmet och sommarstugan i Skellefteå var Hans största intresse natur och fiske. Han var också en duktig pistolskytt och tävlade för bland annat SJ:s skytteförening. Ett annat stort intresse var stereo-hifi. Han besökte gärna stereo-hifi mässan i Älvsjö varje höst och tog del av alla nyheter. Han var påläst och kunnig i ämnet.

Hans var också intresserad av kost och motion. Han motionerade så gott som dagligen, upp i hög ålder, med promenader, skidåkning, simning eller cykling, beroende på årstid och väder. Han hade också bra kondition och styrka långt upp i åren.

Familjen minns honom som en älskad far, farfar, svärfar, som alltid hade tid att lyssna och ge råd och vägledning. Och vi minns honom också som lugn, tålmodig, tålig och trygg. Även om Hans ålder var hög, och hans bortgång väntad, kommer han att saknas oss anhöriga och vara i ljust och vackert minne bevarad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!