Greta Nilsson

Norrbottens län2016-09-28 06:00

Greta Nilsson, Älvsbyn, har lämnat oss i en ålder av 95 år.

Greta, född Nyström, växte upp i Älvsbyn som nummer fem i en syskonskara på tio. Hon var en klipsk flicka och utmärkte sig med goda resultat i skolan. Efter sex år i folkskola blev det dock inte tal om vidare studier, utan Greta inledde en lång och framgångsrik yrkeskarriär inom försäljning.

Hon började hos en handlare i Vistträsk, fortsatte på Konsum i Älvsbyn och fick över tiden mer ansvar tack vare sitt vinnande sätt och flitiga arbete. Som 16-åring träffade hon Gösta Nilsson och paret gifte sig 1942. Barnen Christina, Margareta, Gunnar och Elisabet kom mellan 1943 och 1953.

Greta och Gösta arbetade först i bryggeribranchen innan Göstas familjetradition, bageri, blev familjens födkrok. De drev tillsammans konditori Centrum, men också flera andra serveringar runt om i Älvsbyn.

Det var i Kanisserveringen som Greta först testade att servera världens första djupfrysta smörgås, bredd på Göstas Älvsbykaka och med favoritpålägget rökt renstek. Smörgåsarna gjorde succé. Greta döpte dem till Polar Sandwich, sedermera Renklämma, och visionen att nå ut i världen med denna smaksensation lade grunden till familjens satsning på Polarbageriet, i dag Sveriges tredje största brödföretag.

Greta såg alltid det ljusa i livet vilket hjälpte henne genom familjens stora tragedi, sonen Gunnars plötsliga död som 19-åring 1968.

Familjen och hembygden var det viktigaste för Greta, som alltid framhöll Älvsbyn som Norrbottens pärla och dessutom hävdade att tomten bor i Kanisberget.

Till Gretas 93-årsdag bildade familjen Stiftelsen Greta för att främja norrländsk kultur, något som låg henne varmt om hjärtat. Greta lämnar tre barn och sju barnbarn med familjer, sammanlagt elva barnbarnsbarn.

Vi har alla Greta att tacka för så mycket. Livsglädje, humor och en fantastisk förmåga att ta hand om sig själv. Greta somnade in i familjens närvaro den 21 september. En strålade vacker dag som avslutning på ett strålande vackert liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!