Greta Karlsson

Norrbottens län2016-09-10 06:00

Greta Karlsson, Kiruna, avled den 31 augusti efter en mycket tragisk olycka, i närheten av hennes hem. Hon blev 83 år gammal och efterlämnar i djup förtvivlan maken Gunnar, döttrarna Mona och Rose-Marie med familjer.

Greta föddes och växte upp i Lautakoski som näst yngst i en syskonskara på elva barn. Hon började arbeta i tidig ålder, bland annat som hembiträde och med barn i arbetsstuga. Vid 21 års ålder åkte hon till Vilhelmina för att arbeta på ett ålderdomshem. I Vilhelmina träffade hon sin blivande make, Gunnar, och de valde sedan att bosätta sig i Kiruna 1955 och bilda familj.

Största delen av sitt yrkesverksamma liv arbetade hon inom kommunen som hemsamarit och vårdbiträde. Ett arbete hon var stolt över och utförde med stort hjärta och engagemang.

Efter pensioneringen flyttade Greta och Gunnar till deras stuga i Lautakoski som de byggt upp tillsammans och haft i många år. 2007 flyttade de tillbaka till Kiruna, men tillbringade fortfarande stora delar av året i stugan.

Greta var mycket givmild och gästvänlig och var väldigt mån om att alla skulle ha det bra. Ingenting var omöjligt för henne och hon sa alltid; ”En givares hand blir aldrig tom”.

I unga år var Greta frälsningssoldat och fortsatte ha kontakt med Frälsningsarmén genom livet. Numer var hon aktiv i Kyrkans arbetskrets med vilka hon ibland gjorde resor tillsammans med, som hon uppskattade mycket. Hon hade en stor vänskapskrets som var mycket betydelsefull för henne.

Greta tyckte om, och var mycket duktig, på handarbete. Hon vävde och stickade mycket och försåg hela släkten med både vantar och sockar. Hon trivdes allra bäst när hon hade familjen samlad med barn, barnbarn och barnbarnsbarn, då fick hon laga mat och bjuda på hennes hembakade fikabröd. Ingen som var på besök fick lämna hennes hem utan att ha fått något i magen. Greta var mycket pigg och alert för sin ålder och hjälpte gärna till som barnvakt åt barnbarnsbarnen, vilket var mycket uppskattat av de små. Hennes godhet och omtänksamhet gick ingen förbi.

Gretas bortgång har lämnat oss alla i djup sorg och saknad och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!