Gösta Larsson

Foto:

Norrbottens län2016-01-07 06:00

Gösta Larsson har avlidit en ålder av 91 år. Han föddes i Mäntyvaara och växte upp i en stor familj tillsammans med fem syskon. Skidåkning och annan idrott betydde redan i unga år mycket för Gösta, en passion som har följt honom genom hela livet.

1949 gifte han sig med Nanny och tillsammans fick de sex barn. Hemmet i Gällivare var varmt och välkomnande, mat stod alltid på bordet till förbipasserande.

Gösta drev under många år ett eget företag i åkeri­branschen. Han var en energisk och aktiv person som tyckte om att arbeta hårt. Behövde någon hjälp i stort eller smått fanns Gösta alltid där.

Familjen var väldigt viktig för Gösta. Under barnens uppväxt engagerade han sig i Gällivare SK och Hakkas GOIF där flera av sönerna tävlade i längdskidåkning. Han gillade att ha hela familjen samlad kring sig. Resorna tillsammans med nära och kära blev många genom åren, även efter hustrun Nannys bortgång.

På äldre dar mådde Gösta som bäst när han fick röra på sig. Han tog grönt kort i golf, åkte Vasaloppet, lärde sig simma som 70-åring och besteg Kebnekaise. De dagliga motionsrundorna på skidor, till fots eller på cykel var imponerande långa. När fötterna till hans stora förtvivlan svek för några år sedan blev motionscykeln i vardagsrummet en ventil för rörelsebehovet.

90-årsdagen firade Gösta på Saltoluokta Fjällstation tillsammans med barn, barnbarn samt brodern Göran med familj.

För ett halvår sedan flyttade Gösta från sitt hem till äldreboendet Älvgården. Det blev en lycklig tid där han stortrivdes med personalens omsorg, de övriga boende, och gjorde promenader i den långa korridoren. Ett olyckligt fall förändrade allt.

Nu har din glöd falnat och ljuset brunnit ut, men vi glömmer dig aldrig Gösta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!