I början av 1900-talet emigrerade 700 svenskar för ett bättre liv i Brasilien. Många kom från Kiruna och många gick under. En del återvände. Några drog vidare söderut till Argentina och lade grunden till Villa Svea.
Om dessa öden handlade det föredrag som nyligen hölls av Karin Westergren på Ebeneser presenterad av Sol-Britt Hertting från Luleå Konstförening.
Redan på båtresan över Atlanten inträffade dramatiska händelser. Några av dem som utvandrade från Kiruna förlorade hälften av sina barn. Och några blev lurade på allt de ägde av sina landsmän.
För många svenskar var målet södra Brasilien. Där stannade en del. Övriga fortsatte till Argentina i hopp om en anständig framtid.
De fick hugga sig fram med machete genom väglöst land och nådde så småningom de sina jordlotter som de köpt förmånligt av den argentinska staten. De svenska utvandrarna röjde mark i de argentinska regnskogarna för över 100 år sedan och skapade Picada Suecia och lade grunden till Villa Svea eller Obera som staden numera heter.
Obera är en invandrarstad med runt 80 000 invånare där många har rötter från mer än 20 länder. De med svensk bakgrund är numera en minoritet. Men för 100 år sedan var det mest svenskar och tyskar som hade sökt sig dit.
I staden finns en staty som ett minne från den tidigare indiankulturen och den svenska kulturen.
Många av dem som emigrerade hade helt enkelt flytt från Sverige, sådana som var svartlistade efter storstrejken 1909. För många var det omöjligt att skaffa sig ett jobb. Begreppet ”den röda jordens svenskar” föddes och var dubbeltydigt. Här fanns den riktigt röda jorden men också en politisk innebörd. Många som flydde var svartlistade i Sverige.
Många fick ett bra liv i Argentina. Många fick slita hårt och hade levt under svåra förhållanden. En speciell lag från 1960-talet gjorde att svenska staten stöttade en del svenskättlingar som på äldre dar inte haft någon pension och hade svårigheter att försörja sig.
De fick ett slags riktat socialbidrag som bestämdes varje år från regeringskansliet. Som mest rörde det sig om närmare 200 svenskar. Nu är det bara 12 kvar. Alla över 90 år, som får mellan 2 800 och 3 700 kronor i månaden från Sverige.
En del satsade på jordbruk och en del inriktade sig på fruktodling. Äpplen och persikor var ofta förkommande.
Och en del hade ambitioner att införa svensk kultur. Det gjordes bland annat en egen version av ”Här kommer Pippi Långstrump” vid en fest under 1990-talet.