En trädgård som inspirerar

Vartannat år kan trädgårdsentusiaster välja att öppna upp sina trädgårdar för att visa upp och inspirera likasinnade. I går söndag var nära 800 trädgårdar öppna över hela Sverige – från klockan nio till fem.

GAMMLA. Karpfiskar kan bli upp till 80 år gammla. Den äldsta Kjell har är tio.

GAMMLA. Karpfiskar kan bli upp till 80 år gammla. Den äldsta Kjell har är tio.

Foto: Björn Nyström

Norrbottens län2016-07-04 06:00

Kjell Enqvist bjöd in allmänheten till Svartbjörnsbyn i Boden och visade upp sin trädgård, som han har lagt ned tio år på.

– Jag har ju jobbat på I 19 som informatör – ett stressigt och teoretiskt arbete. Att då sätta händerna i jorden och få skit under naglarna var skönt. Trädgården blev min oas, säger han.

Den numer pensionerade Kjell Enqvist har i arbetet också arbetat mycket med webbdesign. Han menar att det är precis samma upplägg att designa en broschyr i photoshop som att bygga en trädgård. I Båda fallen använder han det ’gyllene snittet’.

– Den ska ju vara intressant att titta på. Precis som du bygger upp en artikel med rubrik, ingress och så vidare – så gör jag också det i trädgården. På det stora hela har jag mer fokus på själva bladen än på blommorna och hur de funkar ihop, säger han.

Bland de så kallade trädgårdsrummen finns bland annat ’medelhavsområdet’, ’pionbacken’ och ’Rosenhill’ – men det är ett tema som sticker ut särskilt. Ett av rummen – och många detaljer i trädgården – har japanska inslag.

– Det är inte en japansk trädgård, men den är definitivt väldigt influerad av Japan, säger han.

Till exempel har han ett stort antal Karpfiskar, en fisk som härstammar från Asien och då framförallt från Japan.

– Den största kallar jag för Tanken. Han väger tio kilo och är 75 centimeter. Karpfiskar gör nästan ingenting annat än att äta, säger han.

Detaljrikedomen i trädgården är svår att se sig mätt på. I stenplattorna som pryder stigarna är figurer ingjutna i form av japanska tecken, karpfiskar och andra symboler. Fast trädgårdens senaste trumfkort är glaskonstverken.

– Jag kan skära glas från början, men det är mycket som jag måste ta reda på själv för att få det rätt. Folk frågar mig ofta om trädgården: ”Hur kan du allt det här?” och då svarar jag bara rent kort ”google”. Där har jag tagit reda på nästan allt, säger han.

En av besökarna på plats var Lisa Lund från Boden.

– Det är otroligt imponerande hur han lyckas kombinera natur och konst som han gör. Han har verkligen känsla för detalj och komposition. Jag jobbar ju som parkenhetschef och det är något jag inspireras av här plus kommer att ta med mig: Att kombinera konsten med växtligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!