De är Sveriges första arkitekturingenjörer

Om allt går i lås kommer Katja Svanbergs och Malin Mantells bygge "Arctic circle arena" att ligga vid Östkieratj i Jokkmokks kommun.

Om allt går i lås kommer Katja Svanbergs och Malin Mantells bygge "Arctic circle arena" att ligga vid Östkieratj i Jokkmokks kommun.

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2009-05-29 06:00
Nu kan Luleå tekniska universitet ståta med att även ha utexaminerat två arkitekturingenjörer.
- Vi är de första som kan titulera oss så, säger Malin Mantell.
I onsdag presenterade hon och Katja Svanberg sitt examensarbete Hot ice inför en stor skara nyfika studenter. Deras projekt har handlat om att gestalta en byggnad som är tekniskt komplex, alltså bygger på både teknik och arkitektur.
- Tanken är att bygga en turistanläggning vid polcirkeln i Jokkmokks kommun, säger Mantell och avslöjar att allt varit hemligt fram till och med onsdagen.
Vindkraftverk
Det är MAF Arkitektkontor som, om bygget blir verklighet, står för huvudbyggnaden medan de två nybakade studenterna ska stå för en sidobyggnad dit man når via en bro som kantas av vindkraftverk.
- De blir som trädkronor, en allé till huset, fortsätter Mantell.
Det speciella med byggnaden är att klimatet inomhus ska vara motsatsen till den utomhus. Vintertid 28 grader och sommartid noll.
Attraktionskraft
- Vi har döpt den till Arctic circle arena. Bakgrunden är att turismen har stor potential, men Sverige har inte riktigt hängt med. Vi ville bygga något med stor attraktionskraft, säger Katja Svanberg.
- Det finns stor potential. Det gäller bara att fixa bra transportmöjligheter, fortsätter hon och tillägger att målet är att fler människor ska uppleva mer av den nordliga delen av jorden.
Kylningen i huset ska ske med islager. Fruset vatten som ska kyla ned via öppna spjäll.
En annat mål med projektet har varit hållbar utveckling. Därför har arbetet energianpassningen varit aktuell från början.
- Sjövärme och vindkraftverk, säger Malin Mantell och konstaterar att huset är självförsörjande. Att de hittat den tekniska utrustningen för detta.
Giromill, som vindkraftverken heter, har något sämre verkningsgrad än traditionella. Men är de mest energieffektiva, tystare och kan ta emot vind från alla håll. Alltså mer lämpade för placering nära hus.
Smältande isberg
Mantell fortsätter berätta att huset ser ut som ett smältande isberg med olika takhöjder.
Tror ni att huset byggs?
- De söker finansiärer. Men det är långt kvar, säger Svanberg och konstaterar att den ekonomiska krisen nog kan försena det hela.
Stipendiater
Examensarbetet har också resulterat i att de två utsetts till stipendiater av Byggforum nord. Något som nog garanterar att de två återvänder till Norrbotten.
Flyttlasset går nämligen för båda två, Katja Svanberg ska tillbringa stora delar av sommaren i Långsele. Var hon hamnar sedan är inte klart.
- Jag har varit på anställningsintervjuer. Men det är inte klart. I så fall blir det från den 1 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!