Här är bilden som ger byn framtidstro

Skolan i Niemisel stängde för tre år sedan. Trots det fortsätter unga människor att bosätta sig i bygden. Under lördagen hölls en fest för att fira alla barn i Niemisel med omnejd.

MYCKET LEK. Treåriga Freja Lindahl tog en tur i rutschkanan.

MYCKET LEK. Treåriga Freja Lindahl tog en tur i rutschkanan.

Foto: Joakim Nordlund

NIEMISEL2017-05-22 06:00

Efter en kulen vår svepte varmare vindare in över Norrbotten. I byn Niemisel hade man under lördagen anordnat fest för bygdens allra minsta så det vackra vädret hade inte kunnat komma lägligare. På Kvarnåskolans fina skolgård var det full fart där små knattar klättrade, körde trampcyklar, åt hamburgare eller drog upp smaskiga vinster i fiskdammen.

– Det här speglar hur det är här i Niemisel, säger Ulrika Ek som är ordförande i Niemisels intresseförening.

2008 beslutade Luleå kommun att lägga ned den kommunala skolan i byn. Sedan drevs den som friskola fram till 2014 när elevunderlaget inte gjorde det möjligt att driva skolan vidare.

– Många trodde ju att en död hand skulle läggas över bygden. Men så blev det inte. Det är bara att se sig omkring här i dag, säger Ulrika Ek.

Just nu går 17 barn i förskolan i byn och de som sedan börjar skolan väljer i de allra flesta fall Råneå.

– Det här är fortfarande en levande bygd trots att vi inte har en skola. Och det kommer nya barn hela tiden och just det känns värt att fira, säger Ulrika Ek.

Jennie Lindahl har vuxit upp i Niemisel och lämnade sedan byn för att flytta tillbaka 2010. Hon och hennes man har i dag två barn som är ett och tre år gamla och båda går i byns förskola.

– Jag trivs bra här och både jag och min man ville bo på landet. Och jag har alltid gillat den här byn och mentaliteten här. Det är mycket som anordnas och händer här så det är väl en av anledningarna att vi flyttade hit, säger hon.

Byn Bjurånäs ligger cirka 10 kilometer från Niemisel och där bor Magnus och Emelie Alsiok. De väntar nu sitt första barn och födseln är beräknad att ske nu på måndag.

– Det känns jättespännande och vi har inte tagit reda på vilket kön det blir så vi är jättenyfikna på vad det blir, säger hon.

Magnus Alsiok är same och medlem i Flakabergsgruppen som ingår i Gällivare skogssameby. Han skämtar lite med sin hustru och livskamrat:

– Det är ju kalvmärkning om tre veckor så det är bäst att du klämmer ut den i tid.

Sedan skrattar båda gott.

– Jag mår bra och jag har fått må bra hela tiden, inflikar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!