"Det är förödande"
Oenigheten i Morjärv är stor, avseende övertagandet av den nedlagda skolan.- Splittringen är förödande, säger Jörgen Wennström - en av två som har hoppat av byautvecklingsföreningens styrelse i protest mot hur frågan hanterats.
Morjärvs Folkets hus är i dag byns samlingslokal. Frågan är vad som händer om skolan blir ännu en?
Foto: bosse johansson
Stor oenighet
"Vi har många idéer, däribland en restaurang, och mycket rör föreningslivet i Morjärv" sade Evert Nilsson som är sekreterare i interimsstyrelsen för den ekonomiska föreningen Framtid Morjärv som är under bildande - och socialdemokrat med uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige i Kalix.
Det finns en stor oenighet kring övertagandet av skolan.
En ekonomisk chansning
"Föreningslivet i Morjärv såsom Folkets hus, Morjärvs sportklubb, Morjärvs motorsällskap, Morjärvs sportfiskeklubb och även Morajärvarn, alltså de föreningsaktiva i byn är skeptiska till företaget och vill inte teckna sig för andelar" skriver skribenten tillika chefredaktören Jan-Erik Larsson i senaste numret av Morajärvarn.
Orsaken lär vara att idén - som har stöd hos Morjärvs byautvecklingsförening, Morjärvs PRO och Röda korset - hos kritikerna anses vara en ekonomisk chansning.
Historien upprepar sig?
Jörgen Wennström är fundersam dels till den budget han sett för skolan, dels till det faktum att fritids- och kulturnämnden har beslutat att satsa bidragspengar på en samlingslokal per by.
Morjärv har redan Folkets hus.
- Jag är inte pessimist, men byn består till största delen av äldre människor och befolkningen minskar, säger Jörgen Wennström som ser risken att byborna hamnar i samma dragkamp som åren 79/80 då Folkets hus och IOGT kämpade om pengarna - då med en mycket större befolkning.
"Konstig stämning"
Marianne Myrberg är verksam i flera föreningar i byn och även hon ifrågasätter budgeten som hon - med förflutet som ekonomichef och företagare - skulle beskriva som en "grov kalkyl".
- Det har blivit konstig stämning i byn, säger Marianne Myrberg som tycker att frågan hanterats konstigt redan från början.
- Företrädare för byautvecklingsföreningen, med Evert Nilsson i spetsen, borde ha förhandlat om detta med föreningarna från början i stället för att köra över alla.
Ett fåtal?
Evert Nilsson tycker inte att det har gått för fort och apropå kritiken säger han "det finns alltid, säkert i alla byar, människor som av olika anledningar inte vill vara med på olika saker".
Flertalet föreningar i byn tror inte på att ta över skolan, borde ni inte lyssna på majoriteten?
- Det är ju det vi gör. Det finns exempelvis människor som sade ja på det möte som enhälligt beslutade om att ta över skolan, som senare har ändrat sig. Jag skulle vilja påstå att de som är emot satsningen i skolan är ett fåtal. Vi har drygt ett hundratal delägare i den ekonomiska föreningen, säger Evert Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!