Mister Bruno avliden

Norrbottens-Kurirens mångårige medarbetare Bruno Ekberg, för Luleåborna också känd som Mister Bruno, har avlidit i en ålder av 86 år.

3 juni 2018 16:06

Bruno Ekberg var under många år Luleås "nöjespappa".

Han arrangerade nöjeskvällar, både åt kommunen och åt Norrbottens-Kuriren, och många är de artister som kommit till stan inbjudna av Bruno Ekberg. En av dessa var Barbro Lill-Babs Svensson, som nyligen avled. I samband med detta berättade Bruno Ekberg som kontakterna med stjärnan, bland annat i samband med en av trivselkvällarna på Gültzauudden på 1960-talet.

– Det började regna, så vi fick flytta till en sporthall, men det var inga bekymmer för henne. Och hon hade ett gage som var så litet, så man kan inte tro det.

När Lill-Babs kom till Hägnan på allsångskväll 2013 fanns Bruno Ekberg också med i kulisserna.

– Jag sa att vi skulle ha henne, för då hade vi ett starkt kort. Och det var ett lyckokast för hon drog ju enormt med folk. De andra trodde att hon var utspelad, men det var hon inte.

På Kuriren arbetade han som annonschef och marknadschef från det han trädde in genom dörren i gamla Kurirenhuset på Stationsgatan tills han avgick med pension 1996.

Bruno Ekberg var dock inte den som satte sig i gungstolen efter pensionen. Han arbetade med olika nöjesarrangemang, bland annat inom Lions och SPF. Senast i december förra året var han programledare vid Lionsevenemanget "Vi sjunger in julen" i Kulturens hus.

Bruno Ekberg var drivande när det gällde arbetet med uttagningen av Norrbottens Lucia, något han började med redan på 1960-talet.

Han var en duktig trollkarl och det var i det sammanhanget han kallade sig Mister Bruno. En klassisk trollerikonst som många förgäves trott sig genomskåda, är "Ägget i nattmössan".

Hans ackompanjatör och följeslagare under många år var Lars-Erik Torbjörn. Denne ersattes senare av Rolf Ståhl.

En snabb titt i Kurirens arkiv visar en lång rad artister som genom Bruno Ekberg och Lions kommit till Luleå. Där finns som sagt Lillbabs Svensson, Roger Pontare, Östen med resten med flera.

Bruno Ekberg avled på söndagens morgon i sviterna av lunginflammation. Närmast sörjande är sönerna Per och Anders med familjer. Hustrun Märta avled 2007.

Marianne Westin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!