Professor Thorsten Nybom, Stockholm, har efter en kort sjukhusvistelse avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hustrun Ingrid och barnen Emma och Elin med familjer.
En av våra främsta sakkunniga inom svensk och internationell utbildnings- och forskningspolitik har lämnat oss. De som sökte upplysning inom detta vida fält vände sig till Thorsten, som svarade snabbt och initierat – och ibland med en spetsig kommentar. Sin enorma kunskap hade han skaffat som huvudsekreterare i Rådet för forskning om universitet och högskolor. Det unika expertnätverk som han hade byggt kom Sverige till nytta. Utbildningsminister Carl Thams beslut 1997 att lägga ned Rådet möttes därför av stora protester. Men utbildningspolitikerna vill slippa utblickarna. De tänkte själva och hade skådat ljuset! Thorstens kommentar till politiken kom, sakligt tung och skarp i formuleringarna. Han vittnade om den förbittring över politikens ”antiakademism” som socialdemokratins sympatisörer vid akademin kände. Och ministern och statssekreteraren fick gå.
Thorsten föddes i Morjärv. Efter studentexamen i Kalix och Jägarskolan i Kiruna blev det akademiska studier vid Stockholms universitet. Han blev en av de begåvade doktoranderna i projektet om Sverige under andra världskriget, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Thorstens avhandling Motstånd-Anpassning-Uppslutning kom 1978. Ett kvartssekel senare enrollerades han på nytt av Jubileumsfonden, då i utvärderingen av Fonden. Resultatet blev nyttiga och viktiga rekommendationer.
Det är bara en lätt överdrift att Thorsten stod för en stor del av den akademiska rörligheten bland landets historiker. Han var gästforskare vid Berkeley-universitetet och gästprofessor vid Humboldt-universitetet i Berlin. Han var verksam vid Linköpings universitet, Blekinge Tekniska Högskola och från 1998 professor i historia i Uppsala. Tio år senare invaldes han i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Han avslutade sin akademiska gärning som vicerektor vid universitetet i Örebro.
Thorsten har betytt mycket för Örebro universitet. Han var ansvarig för ett stort antal strategiska initiativ där han tillförde väsentliga internationella perspektiv. Han fick smeknamnet ”Thorstipedia” för sina kunskaper som han generöst delade med sig av. Thorsten var mycket bildad och blev rektors ”akademiska samvete” för vad som var möjligt och önskvärt att göra vid ett äkta universitet.
”Morajärvarn” Nybom, som rörde sig ledigt i internationella sammanhang, övergav inte födelsebygden. Bärplockning och potatisupptagning från egna åkern lockade. Under långa sommardagar levdes livet med de närmaste, batterierna laddades, och det berättades och fabulerades. I den ljusa stämningen vill vi överlämna Thorsten åt minnet.