Minnesord Sigge Spak

Till minne av Sigge Spak.

Foto:

Minnesord2022-09-14 08:00

För 90 år sedan föddes Isak Sigfrid Roland Spak i Pajala och kallades för Sigge. Han föddes för tidigt, det blev nöddop och för att han skulle klara sig skaffade hans mamma ett harskinn som användes som kuvös. Hans föräldrar var Anna och Oskar Rova, hans pappa gick hastigt bort när Sigge var några månader gammal och mamma Anna fick ensam fostra fem minderåriga barn samtidigt som hon fick färdigställa det påbörjade husbygget som stod vid torget i Pajala.

Senare gifte hon sig med Tage Spak som adopterade Sigge.

Skolan var han inte intresserad av men gick sju år i den, under lov och lediga dagar åkte han ibland med Kirunabussen för att hjälpa passagerare, hans mål var att spara pengar till en ny cykel. Han började jobba som 16-åring på järnhandeln i Pajala, gick några månader en snickarutbildning för att som 17-åring åka ner till Södertälje där han gick treårig yrkesskola hos Scania. Efter det blev det militärtjänstgöring i Boden som bilmekaniker. Han gick svetsskola i Stockholm och efter det jobbade han som bilmekaniker på Postverket i Pajala, bilförsäljare, åkare, busschaufför, han körde turister i Österrike, Mercedes och BMW-montör. Han har bott på många ställen i Sverige förutom i Pajala, Luleå, Stockholm, Västerås, Fagersta, Boden, Malmö och Göteborg.

Sigge ville ut i världen och bilade i slutet på 50-talet från Pajala till Barcelona och med båt till Mallorca. Han besökte Mallorca över 25 gånger och kallades för ”kungen av Mallorca”. Från Mallorca tog han sticklingar på en pelargonia som nu är spridd över hela Sverige hos många av hans vänner.

Det viktigaste uppdraget som Sigge haft och varit väldigt stolt över är att vara FN-soldat. Han var i Gaza oktober -58 till november -59. Han tjänstgjorde i Gaza som bilförare.

Längtan att hjälpa andra var stark och återigen stod vi vid stationen i Pajala och vinkade av honom när han tog bussen till ett nytt FN-uppdrag som blev historiskt. Han for i maj -61 till Kongo där han var skytt. En historisk händelse inträffade, Dag Hammarskjölds plan sköts ner och både soldater och civila fick fly från landet och det var otroliga berättelser och bilder som vi fick ta del av från en helt annan värld. Sigge ville åka på fler uppdrag inom FN men det sista som han deltog i var Veteranträffen i Stockholm 2017.

1969 flyttade Sigge till Göteborg och blev bilprovare i Partille till sin pensionering vid 63 års ålder. Han gillade utmaningar och en av dom var att han slog vad om att han skulle cykla från Göteborg till Pajala på 10 dagar, då skulle han få 200 kronor. Sagt och gjort och under vägen besökte han bilprovningsstationer för att stämpla in och i juli 1972 möttes han av många vänner i Pajala. Han hade inte många växlar på sin cykel och inte många träningstimmar bakom sig, men envis som han var klarade han av vadslagningen.

Flyttlasset gick från Göteborg till hans älskade Hästevik där han blev en profil och hjälpte gärna grannarna både med bilar och underhöll dem med roliga historier i det oändliga.

Sigge gillade att resa och det blev flera resor bland annat till hans syster i USA där han fick se shower med Elvis och Celine Dion. Det blev många resor ut i världen och han klarade sig väldigt bra med sin svenska och meänkieli.

Han älskade att dansa och besökte gärna Römppäviikko och Pajala marknad.

Sigge var nyfiken på ny teknik och fick en dator och skaffade Facebook fastän han inte visste hur det fungerade.

Han reste en till två gånger om året till Pajala och hälsade på i vårt hem och vi visste när han kom men inte när han skulle åka, det skämtade vi ofta med honom om.

Han längtade alltid hem till Pajala och nu gick hans sista resa med färdtjänst till Pajala, med hjälp av hans systerson Johan. Han bodde på äldreboendet Ängsbacken, avdelning Svalan, i Pajala under sina sista år och trivdes bra men det var inte Pajala för honom. När vi frågade ”var är Pajala”, då tänkte han efter och sa ”mittemot polisen”.

Sigge hade humor och berättade ofta sina historier för oss och för alla hans vänner som finns runt om i Sverige. Vi minns alla hans roliga uttryck som vi använder då och då med ett leende.

Sigge var alltid på väg någonstans, hans sista dröm var att få hälsa på sin systerson Niklas i Alaska, men det förblev en dröm.

Ditt liv fick en tuff start men du fick ett långt rikt liv med många vänner runt om i Sverige. Du blev 89 år! Du hade en önskan, om att det skulle stå en text på din gravsten ”Här vilar inga ledsamheter här vilar Sigge Spak”.

Du fattas oss!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!