Minnesord Rune Sturk

Till minne av Rune Sturk.

Minnesord2023-05-12 08:00

Rune Sturk föddes i hemgården i Siekasjärvi i Övertorneå kommun som den sjunde i en syskonskara på nio systrar och bröder. Syskonkärleken har alltid varit ett signum i familjen genom glädje och sorg, också sedan de flesta gett sig av från hemmet för att bilda egna familjer och forma egna liv. Ofta blev hemmet i ”Siekas” platsen där syskonen träffats även sedan föräldrarna gått bort. 

Rune gick en elutbildning i Malmberget efter folkhögskola i Övertorneå. Han flyttade sedan till Stockholm som kom att bli hans hemvist genom hela yrkeslivet. När han träffade Linda med rötter i en grannby i Tornedalen så köpte de småningom ett hus i Snättringe i Huddinge kommun och där blev de kvar tills de efter några år som pensionärer bestämde sig för att flytta till Luleå, närmare ”rötterna” och den övriga släkten. De hade också en stuga i Pultviken i Piteå och Rune blev andelsägare i hemgården. 

Under alla åren i Stockholm reste Rune till hembyn om somrarna och under åren som ungkarl även till jul flera år. Många somrar i rad var Rune med kompisar från Stockholm på fjällvandringar och de gjorde bland annat en veckolång vandring i Sareks nationalpark

Rune jobbade många år på konsultfirman WO Konsult, och det var här han avslutade sin karriär men då hade firman köpts upp av Ångpanneföreningen. Rune var bland annat med och projekterade Polar Studios som var ABBA:s inspelningsstudio, och många fler både svenska och internationella artister har gjort inspelningar här. Rune var också med i projekteringen av SE-Bankens nya huvudkontor i Rissne (Bankhus 90) och i huvudpostkontoret Stockholm 1 där han fick mycket beröm för belysningen. 

Noggrannhet och perfektion har kännetecknat Rune i allt han har gjort. Han hade dessutom en estetisk känsla och konstnärlig ådra som gav hans lösningar i hemmet och projekt av olika slag en personlig karaktär. Det syns i stugan i Pultviken och på hemgården i Siekasjärvi. Det syntes också i villan i Snättringe där Rune tillverkade en trädgårdsgrupp med fyra enbenta stolar och bord i en personlig elegant stil.  Han gjorde också en installation i trädgården med en sorts stenbåt som fick ”segel” av tunna stenskivor som han hittat i naturen. Installationen fick namnet ”Panta rei”, vilket är grekiska för ”allting flyter” och den uppmärksammades lokalt så det ordnades en officiell avtäckning och artikel i Huddingebladet. 

Rune inspirerades ofta av naturen och tog in stenar och träföremål som var egenartade och utnjyttjade dem i ett sammanhang som många gånger var funktionellt. På den gamla hemgården lät han placera en sten med en naturligt flat yta på vilket han låtit en stenhuggare rista in ett tack till sina föräldrar. Rune såg möjligheter och genomförde sina visioner. 

Rune och sambon Linda reste en hel del genom åren, ofta tillsammans med några anhöriga eller vänner. De besökte också ofta konserter och andra evenemang. Som gäst i deras hem blev alla varmt välkomna och frikostigt uppassade. 

Strax innan Rune fyllde 65 fick han hjärtproblem och tvingades genomgå en bypass-operation. Han hade sedan vissa hjärtbesvär till och från, men fortsatte med sina projekt i mindre omfattning fram till sin död vid en ålder av 86 år. 

Rune och Linda gladdes mycket åt kontakterna med syskonbarn och senare med deras barn. Därför är det många också i tredje led som saknar dem idag. 

Rune lämnar efter sig tre systrar och ett tjugotal syskonbarn samt deras barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!