Minnesord: Rune Bucht 1931-2024

Rune Bucht, föddes den 26 December 1931 på en del av en gård i Svansteins församling, en del av Övertorneå kommun. Efter ett långt, rikt liv gick Rune bort den 16 Maj 2024 i Skara, här kommer en del av Runes livs och yrkeshistoria.

Minnesord2024-10-08 05:13

Gården Rune Bucht föddes på har varit, och är än idag, i släkten Bucht - Lampinens ägo sedan 1600-talet. Byn har gett rika skördar ända sedan medeltiden. 

Efter skolgång i hembyn och realexamen i den nystartade högre folkskolan i Övertorneå fortsatte Rune studierna i Haparanda med studentexamen 1953. Redan sommaren innan var han elev vid Björkfors i kurs för blivande ladugårdsförmän.

Ämnen som exempelvis husdjurslära, mjölkhushållning samt livsmedelslära fick Rune tidigt då han som cykelbud under andra världskriget fick hämta tillstånd för slakt hos kristidsnämnden som morfadern behövde då han bedrev handel med kreatur och slakt. 

Under hela livet var Rune även till stor hjälp till sin familj och många syskon då hans far gick bort i tidig ålder och Rune som en av de äldsta syskonen fick delvis axla denna roll.

Efter studentexamen gick Rune vidare till veterinärhögskolan. Denna omfattade mycket teoretiska ämnen men också praktik i norra stockholmsområdet. Utbildningen klarades på 5- 7 år för att få legitimation.

Militärtjänsten gjordes under sommaruppehållet i studierna K 4 i Umeå, K 3 i Skövde, I 19 i Boden.

1960 då legitimationen var klar antogs han som civil veterinärstipendiat, vilket innebar tjänstgöring där akut behov fanns. Första året blev Vellinge och Hörby i Skåne arbetsställe. I Vellinge inträffade då smitta av Mul-och klövsjuka mycket ovanligt.

Denna kunde med stor smittspårning ledas till Danmark, spridd av fåglar. 

Efter 1964 blev hälsokontroll av svin- och fjäderfä besättningar i Skaraborgslän viktigt då man behövde utrota salmonellasmitta, som då förekom.

Därefter inleder han en distriktsveterinärtjänst i Boden ett arbete med jour dygnet runt och långa sjukresor.

Oturligt nog utvecklade Rune en päls-allergi och det blev därefter laboratoriearbete som nästa tjänstgöring i Skara- Svelab.

Förordnanden i Skaraborgs och Gävleborgs län som länsveterinär under ett antal år. Senare delen av arbetslivet som import-exportkontrollveterinär och laboratoriechef vid livsmedelsföretaget Dafgårds med över 1000 anställda. Då Rune reste mycket under sitt yrkesliv kunde han även kombinera detta med hans stora intresse för natur, historia och kultur som alltid funnits med.

Rune Bucht avled i Skara den 16 Maj 2024 och lämnar efter sig frun Stina samt 3 barn och 3 barnbarn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!