Minnesord Nils-Åke Astermo

Till minne av Nils-Åke Astermo.

Minnesord2023-01-13 08:00

Nicke växte upp i Saadjo, Junosuando,  som nummer 8 av 11 syskon. Folkskolan gick han i Junosuando. Realskolan i Malmberget där han också spelade handboll. Gymnasiet gick han i Kiruna. Därefter studerade han till bergsingenjör i Stockholm på KTH. Han hade tidigt bestämt sig för att göra bra ifrån sig och skaffa en bättre levnadsstandard än den han växt upp med. Utbildningen gick bra, han hade mycket bra betyg och gick ut som “kurstvåa”. 

Sin första anställning fick Nicke i kalkgruvan i Pargas i Finland. Under denna tid i Pargas skaffade Nicke två barn med Gunnel. De separerade så småningom men återfick kontakt under senare år då barnbarnen kom till världen. Nicke tyckte att barnen och barnbarnen var det viktigaste och han älskade dem. Syskonen var också väldigt kära för Nicke. Umgänget med barnbarnen gjorde honom glad och förgyllde tiden han hade som pensionär. Julie och Freja tyckte han var världens bästa farfar.

Också fann han ett stort intresse för att spela bridge både med sin bror och med Västerås bridgeklubb.

Han gjorde sitt bästa för att återknyta kontakt med familjen efter en lyckad karriär med mycket resor och arbete utomlands. Visst kunde han tänka att vissa saker hade han kunnat göra bättre. Men han jobbade på med långa arbetsdagar och det sociala utanför jobbet blev inte vad det hade kunnat vara utan denna fina karriär som han gjorde. 

Nicke var en framgångsrik företagsledare som vände företagen till att gå med vinst, detta tog honom oftast ett år eller två. Han var också generös och gjorde mycket resor med sin familj genom livet. Han såg många delar av världen både under dessa resor och genom de resor som jobbet innebar. Innan pensionen jobbade han i Kina och USA och sysslade också en del med föreläsningar i ett eget företag.

Nicke tyckte om sport, både fotboll, handboll, bordtennis och golf. Han tyckte också om att se sport på tv. Golf började han med under tidigt 90- tal och spelade gärna med sina barn. Han tyckte det var en fin rekreation, samtidigt med ett inslag av tävling där alla kan vara med. Han spelade aktivt ända tills för ett par år sedan. Nicke var gift vid ett tillfälle och hade flera längre förhållanden. Också här var golfen ofta ett intresse han delade med sin partner.

Vila i frid Nicke. Vi kommer alltid minnas dig och sakna dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!