Minnesord Merts Palo

Till minne av Merts Palo.

Minnesord2023-03-04 08:53

Vår käre bror Merts Palo har efter en tids svår sjukdom avlidit.

Merts föddes 1942 mitt under brinnande världskrig, i ett jordbrukshemman i Kirnujärvi.

Han fick vid unga år hjälpa till med allehanda sysslor såsom höbärgning, vedkapning och klyvning, skogsavverkning, bärplockning, jakt och fiske.

Efter genomgången folkskola fortsatte Merts att utbilda sig vid Luleå tekniska läroverk och i början av 60-talet tog han examen som el-ingenjör.  Därefter väntade ett långt arbetsliv med arbetsgivare som LKAB i Kiruna och från slutet på 60-talet, KONE hissar i Stockholm. Arbetet på KONE ledde till många resor/projekt i bland annat Nordamerika, Sydamerika och Afrika. I mitten på 90 talet återvände Merts till Norrbotten och avslutade sin yrkeskarriär som ingenjör vid Luleå hamn.

År 2002 efter ett drygt 40-årigt arbetsliv, som kännetecknades av hans stora yrkesskicklighet, tekniska kunnande, energi och effektivitet, flyttade Merts hem till byn och övertog föräldragården. Han slog sig dock inte till ro utan arbetade i egen regi med skogsbruket på hemgården. Byggnationer, jakt och bärplockning var också ett stort intresse som han idkade med sedvanlig energi. Aktie-och fondhandeln fångade hans intresse på äldre dar och även detta utövade han med framgång.

Merts hade ett stort umgänge, syskon, släkt och vänner var alltid välkomna hem till honom. Hans främsta kännetecken var hans glada och lättsamma sätt, gästfrihet, hans hjälpsamhet och en aldrig sinande arbetslust. 

Vi sörjer honom djupt, men vet att han nu får vila ut från sjukdom och smärta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!