Minnesord Klas Tennberg

Klas Tennberg, Rojales, Spanien har avlidit, 78 år gammal. Hans närmaste är hustrun Veronica och barnen Joakim, Patrik och Anna Karin från tidigare äktenskap.

Foto:

Minnesord2021-01-30 09:30

Klas föddes i Stockholm och växte upp i Mexiko med finlandssvensk far och norskfödd mor. Efter studentexamen i Luleå och studier i Umeå blev han fil. mag. 1968. Efter en tid inom Umeå universitet kom han 1971 till Luleå för att delta i uppbyggnaden av den tekniska högskolan, det som nu är Luleå tekniska universitet. 

Arbetet med den nya högskolans form och innehåll passade Klas utmärkt. Hans kreativitet, handlingskraft och problemlösningsförmåga gav honom en nyckelroll med ansvar för bland annat ekonomi, personalfrågor och rekrytering av nya medarbetare. Hans okonventionella ledarstil och positiva inställning bidrog starkt till den goda pionjärandan.

Klas blev en uppskattad och idérik chef för den administrativa byrån med ett inflytande som gick vida utöver de rent administrativa uppgifterna. Under perioden 1986 – 1988 var han vikarierande högskoledirektör. Värt att nämna är hans vilja att ge kvinnor plats i den tekniska högskolevärlden och öppenheten för nya idéer – den aktiva studentrekryteringen, starten av samverkansstiftelsen Centek och starten av Teknikens hus. 

Klas var öppen, tolerant och inriktad på att hjälpa medarbetare och kolleger att hitta lösningar när något kunde verka svårt eller besvärligt. Hans inställning ”Gör nu inte ett problem av det här” var i många fall en god grund för att komma vidare. Att besöka honom på hans tjänsterum gav ofta nya infallsvinklar på den egna verksamheten, även om den besökande ibland fick hjälpa till att söka rätt på hans halvslocknade pipa under en pappershög. 

Efter drygt 15 år vid högskolan gick han vidare till Indevo och därefter till STU/NUTEK och Energimyndigheten. Efter pensioneringen återvände Klas och hans chilenskfödda hustru till den spansktalande världen. 

Vi minns med värme vår vän och kollega.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!