Minnesord John Johansson

John Johansson har lugnt och stilla somnat in efter en kort tids sjukdom i en ålder av 72 år.

Foto:

Minnesord2020-10-01 10:00

John Johansson var uppväxt i en stor familj i Markitta, som ett av de äldre barnen. I tidig ålder fick John hjälpa till med sysslorna på gården som bl a bestod av att mjölka korna innan skoldagen började, samt baka och ta hand om småsyskonen. Efter skoltiden i Markitta började han arbeta och så småningom flyttade han hemifrån. 

1976 träffade John Götha på en dans i Junosuando. Kärlek uppstod och paret gifte sig 1978 i Kangos kyrka. John var mycket barnkär och lyckan blev stor när Peter föddes 1979. Samma känsla infann sig 1983 när Mattias föddes. John hade en förmåga att vinna barnens hjärta och han ägnade mycket tid åt sina älskade barnbarn Liam, Benjamin och Sixten. 

Familjen har trivts och verkat i Gällivare, där de bott i huset på Småstugevägen. Ganska snart köpte familjen även ett fritidshus i Tjautjas, då John hade en stark känsla för den byn där hans mamma hade sina rötter.  

Johns yrkesbana började redan i 15-årsålder med att köra traktor i hans pappas och farbröders åkerirörelse. Senare köpte han en del av företaget som utökades med budbilstransportfirma ”Hit & Dit”. Efter 1990 när John avvecklade företaget har han haft olika anställningar åt bland annat Vägverket, Skanska, Jänkänpääs åkeri vid byggandet av MK3, KK4 samt Aitik 36 – välkända byggnationer i Gällivare/Kiruna-området. John var noggrann, omtyckt som arbetskamrat och alltid villig att ställa upp. De egenskaperna gjorde att han var attraktiv på arbetsmarknaden, även när han uppnått pensionsåldern. Senaste arbetspassen genomförde han i mars i år åt EMEAB i Kiruna. 

Johns engagemang i olika föreningar började i tidig ålder som att vara bingoutropare för Markitta IS. Han var även engagerad i Friluftsfrämjandet under cirka 20 år med ”Dundret runt”-arrangemanget och delaktig i ”bytesmarknaden” samt som stugvärd i Dalstugan på Dundret. 

De senaste åren var John även verksam i PRO/Gällivare som en av de ansvariga för måndagsdansen. Att möta människor på danser var ett stort intresse för John och Götha. De deltog i många dansresor under årens lopp med stor glädje.  

Familjens gemensamma intresse var att vistas i naturen, med bärplockning samt fiske under olika årstider. Otaliga blev resorna till fjällen med pimpelfiske i Kirunaområdet. Senast i mars i år var John och Götha till Ritsem med sina goda vänner.  

Varje höst deltog John i älgjakten runt skogarna i Markitta/Nillivaara och även i år såg John framemot älgjakten men sjukdomen gjorde att det inte blev möjligt.

För släkt och vänner har alltid hemmets dörr stått öppen för social samvaro med fika och mat. Göthas önskan är att detta ska fortsätta i samma anda, trots att John inte finns kvar i hemmet. 

Närmast anhöriga är makan Götha samt sönerna Peter och Mattias med familjer. Saknaden och sorgen är stor även för övrig släkt och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!