Minnesord Britt-Inger Olsson

Britt-Inger Olsson har avlidit.

Foto:

Minnesord2020-09-12 10:00

Britt-Inger Olsson, född 4 juli 1946, har hastigt avlidit den 19 juli. Hennes bortgång sörjs djupt av många, främst hennes barn med familjer.

Britt-Inger, ofta kallad Bie, var dotter till Hendry och Ingrid Eliasson och föddes på Bodens BB. Bostadsbristen var stor i Boden, men efter en tid lyckades paret hitta en  liten lägenhet på  Margaretagatan 18, mitt i stan. 1952 utökades familjen med en lillebror, Karl Åke. Några år senare gick flyttlasset till Sveafältet och en nybyggd lägenhet, lyxig med två rum, badrum och kök!

Britt-Ingers skoltid började på Centralskolan och avslutades med en kontorsutbildning efter realexamen. Hela hennes arbetsliv var hon anställd inom olika förvaltningar i Försvarsmakten i Boden. Eftersom hon var så intresserad av att lära läste hon gymnasiekurser på kvällarna i Komvux regi, samtidigt som hon arbetade heltid. Ett av hennes största intressen var språk, bland annat franska och engelska .

Britt-Inger blev tidigt intresserad av föreningsliv och gick med i KFUK:s scoutrörelse som Blåvinge i 7-årsåldern. Som 15-åring blev hon ledare för de yngre barnen och då åkte hon på kurs/läger i Österrike.

Under denna tid vaknade också intresset för rockmusik, (Tommy Steele var absolut bäst!) dans och killar. 1962 träffade hon Börje, en snygg, lagom gammal kille med vågig, mörk lugg och BIL! Många blev turerna med Börjes fina bil! De gifte sig och fick 2 barn – Lennart 1964 och Lena 1967. De hann också uppleva lyckan av att få fem barnbarn innan Börje avled 2011.

Britt-Ingers intresse för föreningsliv och socialdemokratisk politik blev allt starkare när barnen vuxit upp och 1995 fick hon sitt första uppdrag som ersättare i revisionen i Stiftelsen Hyresbostäder i Boden. Under 20 år har hon varit haft uppdrag som kommunrevisor, under åren 2003 – 2010 som ordförande.  Otaliga är hennes uppdrag i kommunens stiftelser, nämnder och aktiebolag, ofta som revisor. Britt-Inger hade också uppdrag i Kyrkofullmäktige, Sävast Kyrkoråd samt Kyrkogårds- och Fastighetsnämnden under åren 1998 – 2013. Hon var också aktiv S-kvinna.

Tillsammans med maken Börje var Britt-Inger också engagerad i olika föreningar och riksförbund med inriktning mot olika funktionsnedsättningar, exempelvis  ILCO, Njurförbundet Norrbotten, Synskadades Riksförbund, Parkinsonförbundet  Norrbotten. Britt-Inger var också medlem i PRO, SPRF och HF Aktiva kvinnor Sävast

Som barn var Britt-Inger mycket intresserad av och duktig på att rita och måla. Detta var ett intresse hon återgick till de senaste åren. Bland annat deltog hon i Havremagasinets kurser för Kreativt skapande för 60+ under några terminer. Dessa gav henne mycket glädje och kreativiteten flödade.

Ett annat intresse har alltid varit handarbete, främst stickning och virkning. Otaliga är de tröjor och vantar som både egna och andras barn fått värma sig i. För att inte tala om varma kvastskaft för kalla fingrar!

Kulturevenemang, resor, dans och litteratur låg också Britt-Inger varmt om hjärtat. Hennes klurighet, korsordslösande och enorma allmänbildning gjorde henne till vinnare i alla frågesporter.  

Förutom hennes barn och barnbarn är vi många släktingar och vänner som saknar Britt-Inger oerhört mycket. Hennes omtänksamhet om andra, hennes lugn, hennes handlingskraft.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!