Minnesord: Berit Lång Salvin

Berit Lång Salvin.

Berit Lång Salvin.

Foto: Privat

Minnesord2024-04-11 09:34

Min mor föddes 1936 i Tärendö. Hennes familj var mor Märta och far Georg Johansson och storasyskonen Birger och Eivor. Hon gick sjuårig folkskola i hembyn. 

Berit har skrivit om minnena från kriget i norra Finland september 1944 då flyktingar, hästar, tjurar, kor och kalvar från Finland fyllde skolgården och ängarna runt Tärendö en morgon, då hon kom gående till skolan. Tyskarna brände norra Finland och över en natt hade strömmen av flyktingar börjat. 

Därefter gick hon realskolan i Kiruna. Under åren i Kiruna spelade hon i Jägarskolas damhandbollslag. 

Sensommaren 1954 reste hon tillsammans med en vän, i en bil av märket DKW, till Friesland för att besöka brevvännen Marie och hennes mor i ett Holland märkt av svåra krigsminnen. 

Efter realexamen började hon arbeta på LKABs skrivcentral. Hembyn lockade så senare fick hon fast anställning som skrivbiträde på kommunalkontoret i Tärendö, som en av då totalt fyra anställda inom Tärendö kommun. 

I Tärendö planerade idrottsföreningen för en festplats på Tärendöholmen och pengar behövdes för anläggningen. Revyer med flickorna i byn som självskrivna aktörer skulle spelas. Under ledning av kommunalkamrer tillika revypappan Sune Carlsson deltog Berit i revyföreställningar i Tornedalen och en world tour ända ner till Älvdalen. Hon var en omtyckt revysångerska. 

Min mor träffade min far och gifte sig 1959. Äktenskapet blev kort och 1962 var Berit tillbaka med mig i hembygden och sångkarriären fortsatte bl a med radio- och televisionsuppträdande i ”Plats på scen” och ”Talangjakten”. Berit turnerade runt i Norrbotten och sjöng tillsammans med Pajala Perssons kvartett. 

Efter förberedande folkhögskola och särskild prövning så började hon på den nystartade socialhögskolan i Umeå och fick socionomexamen 1970. Arbetet, först som socialassistent, sedan som kurator, inleddes i Luleå och därefter i Pajala. 

1978 träffade Berit Valter Lång på Konsum i Pajala och tycke uppstod tack vare att Valle bjöd Berit på fläskpannkaka med tomater och paprika. Berit och Valle gifte sig 1984 på Rådhuset i Umeå. Bröllopsmiddagen i mitt studentrum bestod av bl a tjäder från Suorsapakka kronopark. 

De två flyttade till Tärendö och under 80- och 90-talet reste de tillsammans till släkt i Amerika, på transsibiriska järnvägen och länder i Europa. Berit började måla tavlor, släktforska och leda seniorgympan i byn. 

Berit blev intresserad av skidåkning tack vare Valle. De körde skidlopp, bl.a. Dundret runt och 1996 körde de klassiska Vasaloppet.  

Under 90-talet blev Berit och Valle farmor och farfar till Ella, Lisa och Petra. De flyttade då tillfälligt ner till Rödön, Jämtland för att vara till nytta och glädje för Stina och mig. 

Mor min arbetade, strax innan pensioneringen, i hembyn som extralärare, på biblioteket samt idrottsföreningen IFK Tärendö. 2005 ringde hon och berättade att de skulle komma ner till Krokom och skriva lägenhetskontrakt. De ville komma närmare oss och insåg att hembyn inte var lämplig att åldras i så långt ifrån oss andra. 

Tiden i Jämtland var Berit aktiv i PRO. Tillsammans med Valle gick hon skrivarkurser i Gysinge och gjorde resor i Sverige och Norge. Många av hennes texter om hennes liv finns sparade. 

Valle gick bort 2017 och Berit bodde i egen lägenhet några år och flyttade sedan in på Blomstergården i Krokom. 

Ett stort tack för god, trygg och varm omvårdnad av Berit och Valle till all personal på Blomstergården och Krokoms hälsovårdscentral i Jämtland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!