Minnesord Alf Kyrö

Alf Kyrö har avlidit.

Foto:

Minnesord2020-09-16 10:00

Alf föddes den 17 september 1937 i Övertorneå. Han växte upp med föräldrarna Helny och Viktor Larsson, storasyster Maj och de yngre bröderna Stephan och Erling. 

I barndomen tillbringade han alla somrar hos sin mormor och morfar, Johanna och Herman Kyrö i Roukojärvi 30 kilometer från Övertorneå. Han älskade sin mormor och morfar, och det var där han lärde sig sitt andra språk, tornedalsfinskan ”meän kieli”. Med den har han kunnat samtala såväl med människor i Tornedalen samt med finsktalande i Sverige och Finland. 

Alf gick i skola i Övertorneå och tog studentexamen i Haparanda, läste vid Uppsala universitet under åren 1961-1965. Därefter började han arbeta på Handelsbanken i Uppsala och tjänstgjorde i Handelsbanken fram till sin pension 1997. 

På Handelsbanken träffade Alf också sin livs kärlek, Margareta Gustavson. De började sällskapa och gifte sig den 17 september 1971. Under det året bytte Alf sitt släktnamn Larsson mot Kyrö. En anledning var att han ville hedra sin mor, morfar och mormor. Kyrö-släkten finns både i stora delar av Tornedalen och i Finland. 

1973 flyttade Alf och Margareta Kyrö till Upplands Väsby. Några år senare besökte de den lokala pingstkyrkan och blev välkomnade av församlingens vice ordförande Risto Rantanen och hans hustru Eeva. Risto Rantanen blev Alfs andlige far. 

Som pensionär har Alf till stor del ägnat sig åt ideellt arbete, hjälpt till med deklarationer, bouppteckningar, skuldsanering och övrig juridisk och ekonomisk rådgivning. 

Den 26 oktober 1982 fick Alf och Margareta ett efterlängtat barn, dottern Anna. 

Det var under åttiotalet och de åtföljande decennierna som jag personligen lärde känna den reslige tornedalingen Alf Kyrö. Han var en djupt kristen människa som var lågmäld om sin tro, men den uttrycktes i omsorgen om andra människor. 

Jag minns hans insatser i Pingstkyrkans evangelisationscenter och sociala arbete på Lyktan i Upplands Väsby centrum på nittiotalet och i början av 2000-talet. Alf Kyrö hade en positiv och humoristisk personlighet. Han var mycket engagerad i kristen missbrukarvård och flyktingarbete. 

Det som började med en semesterresa till barndomshemmet i Övertorneå i februari slutade med att Alf Kyrö fick flytta hem till Jesus den 7 maj 2020. Han har lämnat ett stort tomrum efter sig. Men vi som tror på Jesus Kristus vet att vi ska mötas igen i himlen, när jordlivet är över.

 Vi ses igen, Alf!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!