Minnesord

Vera Brännström in memoriam.

Foto:

Minnesord2020-08-20 10:25

Vera Brännström avled lugnt och stilla på äldreboendet Rosengården i Kiruna i närvaro av vårdpersonal. Hennes önskan var också att det skulle bli så. De tre senaste åren var lägenheten på Rosengården hennes hemvist och trygghet och där blev hon bra ”ompysslad”, som hon sa.

Vera fick ett långt och innehållsrikt liv. Hennes positiva syn och nyfikenhet berikade tillvaron för familj och vänner. I vuxen ålder gick hon språkkurser i italienska och engelska och gjorde under 1970-talet ett antal resor i Europa. Veras intresse och skicklighet i matlagning och samiskt hantverk tog också en stor plats.

Vera var född och uppvuxen i en renägande fjällsamefamilj i Arjeplogs kommun, Semisjaur-Njarg sameby. Hennes samiska identitet var stark och under sitt liv besökte hon, och senare också då hon fick egen familj, samevistet i Tjallas där hon vuxit upp. Så sent som vid 90-års ålder gjorde hon en helikoptertur till samevistet Rovvidievva där hennes systerdotter med familj vistades. Hennes återkommande frågor hur det såg ut där gjorde att hon och dottern tog sig dit en fin sommardag.   

Vid den nybildade Samernas folkhögskola 1942 i Sorsele kom Vera att tillhöra den första elevkullen. En av de drivande krafterna till att skolan startades var hennes morbror Gustav Park som också kom att bli hennes personliga stöd och ivrare för att hon måste skaffa sig en utbildning. Några år tidigare hade hon arbetat i Prästgårdens kök i Stensele där morbrodern var kyrkoherde. Därifrån åkte hon för att utbilda sig vid Lantbygdens hushållsskola i Östersund. Upplevelsen av att möjligheter också fanns för henne och hennes nyfikenhet gjorde då att hon därefter kom till Samernas folkhögskola. 

I mitten på 1940-talet fick Vera en tjänst som kokerska hos familjen Kilander i Djursholm. Hon talade ofta om sina upplevelser därifrån. Vera kom att ägna sig åt kokerskeyrket under några år vid ålderdomshem i Norrbotten och Gävleborg. I Hofors blev hon tillsammans med Holger, och de båda barnen som föddes där, kvar till början av 1950-talet, då familjen flyttade till Kiruna. De sista 30 åren av sitt yrkesverksamma liv arbetade Vera som hemsamarit inom hemtjänsten i Kiruna.  

Vi minns Vera som en generös och omtänksam person och med en nyfikenhet inför allt som kunde berika hennes kunskaper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!