Minnesord Kjell Lundholm

Till minne av Kjell Lundholm

Foto:

Minnesord2022-09-06 12:00

Museimannen, historikern och författaren Kjell Lundholm har gått ur tiden 84 år gammal.

Han var rena uppslagsboken för den som sökte i historien, särskilt den norrbottniska. Han skildrade den i de många böcker han skrev och han var en populär föreläsare. Många lulebor minns hans rundvandringar där han berättade om kyrkans och kyrkbyns historia i Gammelstad. Rundvandringarna skedde i NSD:s regi och blev mycket populära.

Hans historiska bana började som student i Uppsala. Han berättade hur han hamnade mitt i en stor historisk händelse. FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld hade omkommit i en flygolycka i Afrika 1961 och Kjell Lundholm var en av många som kantade vägen för begravningståget från domkyrkan till Uppsala gamla kyrkogård.

Kjell Lundholm var pitebo, född och uppvuxen i Hortlax, men kom att stanna i Uppsala ett tiotal år innan flyttlasset gick tillbaka till Norrbotten. Han blev filosofie kandidat 1960, filosofie magister 1963 och filosofie licentiat 1969. Det skedde samtidigt som han tjänstgjorde vid universitetet och olika museer i Uppland 1962–1967.

Norrbottens museum lockade den unge arkeologen. Harald Hvarfner hade utvecklat museet och museets goda rykte hade nått en bra bit söder om länsgränsen. Lundholm sökte och fick tjänsten som förste antikvarie 1968. Vid den tiden gjordes en arkeologisk utgrävning av den gamla begravningsplatsen utanför Arvidsjaur och han kom att delta i arbetet. Undertecknad var skolledig sommarvikarierande lokalredaktör och fick möta arkeologen Lundholm som berättade den skakande historien om hur samer blivit innebrända i en anlagd kyrkobrand vid begravningsplatsen.

Det skulle bli många återseenden när NSD sökte uppgifter om den norrbottniska historien. Kjell Lundholm var en faktabank i historia. Innehållet i den ”banken” resulterade också i en rad böcker och artiklar. Ett 60-tal böcker av honom finns registrerade hos Kungliga biblioteket.

Lundholm återvände inte till födelsekommunen Hortlax, som nu hunnit bli en del av Piteå kommun. Luleå blev bostadsorten och där blev efter en tid kyrkbyn i Gammelstad platsen för hans hem. Så helt rätt för en historiker och bland kyrkstugorna hade han både bostaden och en intilliggande skrivarstuga. Efter många ungkarlsår kom Catarina in i hans liv och i den faluröda stugan på Brantvägen.

Karriären vid museet fortsatte med tjänsten som tillförordnad landsantikvarie från 1975, landsantikvarie och museichef 1981–1987 och förlagsredaktör 1988–1993.

Historien fanns inte bara i yrkesrollen. Kjell Lundholm var ordförande i Nederluleå hembygdsförening, en förening med ett särskilt öga för och omsorg om kyrkstaden, som också blev ett världsarv. Föreningen skötte bland annat den speciella besöksstugan som hålls öppen under sommaren.

”Norrbotten i den svenska historien” är titeln på en av Lundholms mest spridda böcker. Den kom ut 1993 och titeln är betecknande för författaren, hur han gav plats för detta landskap och län som skolans historielektioner inte ägnade många minuter. 

Kjell Lundholm sörjes närmast av hustrun Catarina och hennes barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!