En hockeylegendar har gått ur tiden

Leif Ejdeholm i AIF-munderingen 1973.

Leif Ejdeholm i AIF-munderingen 1973.

Foto:

Minnesord2023-05-27 08:00

Det är med stor sorg och saknad vi nås av nyheten att ännu en hockeylegendar inom Kiruna AIF har lämnat oss. Förre storspelaren och profilen Leif Ejdeholm har avlidit den 21 maj efter en längre tids sjukdom. Våra tankar går givetvis till hans nära och kära.

”Eje” var expressloket som alltid levererade. Lojal och pålitlig och gjorde aldrig en dålig match. Stor arbetskapacitet och den ultimate lagspelaren är faktorer som kännetecknade honom. Debuten i AIF-tröjan kom att ske 1968 och hans sista match i klubben blev 1980. 

Han ingick givetvis i klubbens framgångsrika kvallag som 1973 tog steget upp till dåtidens högsta serie – allsvenskan. AIF vann den sista avgörande kvalmatchen mot MoDo med 7–1 inför en sprängfylld Matojärvi islada.

Under den senare delen av 70-talet utmärkte sig den kvicke forwarden som en pålitlig poängplockare. Speciellt i par med spelgeniet Kalle Svensson hade han ett fruktgivande samarbete och var ett ständigt hot för motståndarförsvaret.

Efter tiden i AIF var han verksam i Tuolluvaara IF ett antal säsonger som spelare men även som spelande tränare. Under en längre period var han även en uppskattad ungdomsledare inom AIF-familjen.

Säsongen 1986-87 var han tränare för AIF tillsammans med målvaktsikonen Jan Bergsten.

Leif blev 74 år gammal. Tack för allt och vila i frid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!