"Ingas" meny föll kockarna i smaken
I går fick stjärnkockar från Stockholm pröva på Ingegerd "Inga" Engfors meny.- Min nya favorit. Suverän, säger Operakällarens Kajsa Axbåge om den rökta siklöjan.
Får det lov att vara lite mer mandelpotatis, frågar Ingegerd "Inga" Engfors. Eco Fisk:s Lena Eriksson och Operakällarens Johan Lundin känner sig nöjda med det som finns på tallrikarna.
Foto: Bengt-Åke Persson
- Koka potatis och halstra fisk är ingen sak, säger "Inga" som hon kallas.
Smola och löjrom
Men visst blev det lite annat också på bordet. Gästerna fick pröva på smola och löjrom. Till kaffet bjöds det på hembakad rulltårta med hjortron.
- De har vant sig vid löjrom varje dag och blivit lite bortskämda, säger Tryggve Bergman från BD Fisk som varit en av arrangörerna av matresan vars Grand Final blev i Måttsund.
För gästerna berättar "Inga" att det ska vara vårströmming som fiskas innan midsommar. Att det i somras var lite tveksamt om hon skulle få tag i råvaran. Men det löste sig och cirka 30 kilo dök upp på farstutrappan.
- Jag har hela dagen och halva natten rensat strömmingen, berättar hon och tillägger att det är den saltströmmingen som hon nu halstrat.
Gång på gång uppmanar "matmamman" gästerna att ta lite mer.
- Tunnbröd, potatis och fisk är en riktig höjdare, berättar hon och betonar att det givetvis ska vara mycket smör på.
"Jättefantastiskt"
Kajsa Axbåge är lyrisk över matresan:
- Det har varit jätte, jättefantastiskt. Så generösa och gästfria människor. Förutom rökta siklöjan har hon fastnat för den suovas som de fick under besöket på Jopikgården.
Hon betonar också att känslan blev ännu bättre av att äta ute i det fria.
- Skönt att mobiltelefonen inte har täckning överallt. Det här är en resa att minnas, säger hon och skrattar.
Stockholmsgästerna smäller dock inte högst för Ingegerd Engfors:
- Roligast var ändå att Roger kom, säger hon apropå att radions Roger "Qvarnström" dök upp vid middagsbordet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!