Ingifte, spädbarnsdöd och häxjakt - Måttsunds historia är kantad av tragik. Det säger släktforskaren som sammanställt boken om byns gårdar och släkter.
- Det är nog några som inte insett att de är släkt med sin make eller hustru i sjunde ledet, säger Ingrid Vikström, författare och släktforskare.
Ingrid Vikström kom till Måttsund 1953 där hon träffade sin blivande make. Familjen slog sig ner bredvid släkthemmet och allt eftersom började Ingrid att intressera sig för bygdens historia.
- Jag ville nog bara kolla upp vad jag hamnat i för släkt. Det var väl inga större bovar eller banditer kom jag fram till, säger Ingrid Vikström och skrattar.
400 gårdar
När hon undersökt makens släkt beslöt hon sig för att fortsätta med resten av Måttsunds gårdar. Femton år senare blev boken "Måttsund, gårdarna och dess människor i fyrahundra år" färdig.
Boken är kring 400 sidor och innehåller ett komplett register över de personer som bott i byn. Information fick hon från kyrkans bokföring och skattelängder, som ofta användes för tvångsinlösning av pengar.
Få glädjeämnen
- Under 1400- och 1500-talet var jordbruken i Norrbotten relativt förmögna men under 1600-talet och framåt skedde en stor utarmning av bygderna för att bekosta alla krig. Det skapade många ödegårdar som resulterade i stor fattigdom, säger Ingrid Vikström.
Hennes forskning har visat upp få glädjeämnen menar Ingrid. Oftast är det olyckor, katastrofer och dödsfall som speglar sig i släktforskningen.
- Bara här i granngården gifte sig ett par, och fick 10 barn kring 1760. Två barn var dödfödda och fyra dog som spädbarn. Tänk att mista sex barn, vad det ska ta på krafterna.
Unik historia
Spädbarnsdöd var däremot inte ovanligt i Norrbotten, något desto ovanligare på den tiden var anklagelser för trolldom.
År 1660 fick hustru Elisabet i Måttsund stå till svars i tinget för att ha anklagat Kerstin från Antnäs för att vara en häxa. Elisabet frikändes men det var inte ovanligt att kvinnor brändes på bål vid den tidpunkten i Sverige.
- Det var mycket trätemål om intrång på egendom, stöld och även otrohet. Jag förvånas över hur mycket det trättes i byarna, säger Ingrid Vikström och ler.
Måttsund ska vara stolt
Men mest av allt har hon överraskats över den gamla släkthistorian med gårdar som ägts av samma släkt sedan 1500-talet.
- I södra Sverige betraktas släktgårdar från 1800-talet som gamla.
Något som tyder - trots all olycka - att Måttsund varit en by väl värd att stanna i.
- Här finns gårdar som har ärvts på manssidan i rakt nedstigande led i minst sexton generationer. Måttsund ska vara stolt över sin fina släkthistoria, säger Ingrid Vikström.
Här är Måttsunds historia
Ingrid Vikström brinner för Måttsund och släktforskning. Nu har hon skrivit en bok i ämnet.
Foto: Maria Ekman
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!