Oviss framtid för parkens djur

Emmi Grönborg, 20 år tycker att hon har hittat drömjobbet i sommar. Hon arbetar som djurskötare i Svanparken i Malmberget.Samtidigt går hennes skyddslingar en oviss framtid till mötes i höst.

Emmi Grönborg, 20 år tycker att hon har fått ett riktigt drömjobb i sommar. Hon sommarjobbar i Svanparken och sköter om fåglar, kaniner och andra djur.

Emmi Grönborg, 20 år tycker att hon har fått ett riktigt drömjobb i sommar. Hon sommarjobbar i Svanparken och sköter om fåglar, kaniner och andra djur.

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2009-07-17 06:00
I Svanparken kvittrar det formligen av liv dagarna i ände. Nymfparakiter, undulater och finkar tillsammans med snattrande änder och trumpetande svanar gör allt för att överrösta varandra.
Mitt i allt detta finns Emmi Grönborg, 20 år och sommarjobbande djurskötare, som ser till sina skyddslingar hela dagarna.
- Det är absolut det bästa jobb jag kunnat få, säger hon. Rena drömjobbet. Jag älskar att arbeta med djur.
Hon tog studenten i våras men har inte riktigt beslutat sig för vad hon vill utbilda sig till i framtiden.
- Men det får gärna bli någonting som har med djur att göra, men riktigt vad är jag inte helt klar över ännu.
Oviss framtid
Hennes skyddslingar i Svanparken går dock en oviss framtid till mötes i höst när de ska plockas in för vinterförvaring. Just nu ser det ut som om fåglarna och kaninerna blir hemlösa..
Tidigare har det varit Tjautjasfarmen som har tagit hand om djuren under vinterhalvåret, men så tycks det inte bli till den kommande hösten.
- Vi avvecklar i höst efter att vi har haft farmen i snart 30 år, säger Iris Karlsson och tillägger att man då inte längre har någon möjlighet att ta hand om djuren åt Gällivare kommun.
Ett seglivat rykte har också florerat om att djuren kommer att avlivas till hösten på grund av att det saknas vinterförvaring för dem.
Får inte vara sant
- Det får vi verkligen hoppas inte är sant säger Hilkka Anttila, Malmberget, som besöker Svanparken tillsammans med sin son Tonny Martinsson.
Utan fåglarna och kaninerna här i parken skulle det ju vara helt dött, enligt Hilkka Antttila, som brukar besöka Svanparken minst en gång per vecka.
- Att vi besökte parken i dag beror mycket på att jag som barn tillbringade mycket tid här och därför vill man väl uppleva det igen efter att ha varit borta en tid, säger Tonny Martinsson. Svanparken är ett fantastiskt ställe för barnfamiljer.
Taget ur luften
Hos Gällivare kommun som formellt äger djurbeståndet dementerar man alla rykten om att fåglarna skulle avlivas och menar att det hela är taget ur luften.
Enligt kommunen finns det inga som helst planer åt det hållet. Däremot stämmer det dock att man inte ännu har hittat någon ny vinterförvaring åt dem.
- Men det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra innan det är dags att plocka in fåglarna och kaninerna för hösten, säger Håkan Grönberg, avdelningschef hos tekniska förvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om