Malmberget byggs upp igen

Stora delar av det som återstår av Malmberget är på väg att rivas. Konstnären och urmalmbergaren Tord Pettersson bevarar minnena med en modell av samhället.

Väcker minnen. Konstnären Tord Pettersson är i färd med att återskapa hur Malmberget såg ut innan det började rivas för gruvan. Här visar han sitt barndomshus som än så länge finns kvar även i verkligheten.

Väcker minnen. Konstnären Tord Pettersson är i färd med att återskapa hur Malmberget såg ut innan det började rivas för gruvan. Här visar han sitt barndomshus som än så länge finns kvar även i verkligheten.

Foto: Johan Eklöf

MALMBERGET2014-04-29 06:00

Tillsammans med kollegan och fotografen Jan Åkerlund görs projektet som föreställer Malmberget i två olika tidsepoker innan den påbörjade rivningen. En från 1950-talet och en från nutiden. Modellen ska vara färdigställd i augusti 2016.

­– Den ska bli omkring 170 kvadratmeter stor ­– i dagsläget är det 15-20 kvadrat, säger Tord Pettersson.

Projektet tog skruv i september i fjol och hittills är fyra separata bostadsområden byggda. Områden som sedan pusslas ihop med varandra när allt är klart.

– Jag har redan kollat så bitarna passar, säger Tord Pettersson och skrattar.

Hela bygget av miniatyrsamhället är noga överensstämmande med hur det såg ut innan det började rivas för gruvan. Längden och höjden på husen är noga proportionerade.

1950-talets vedbodar finns där liksom gamla järnvägen som då gick genom samhället. Till och med träden på tomterna är satta på nästan exakt samma ställe som i verkligheten och det anmärkningsvärda är att Tord Pettersson återskapar allt till stor del utifrån sitt eget minne.

– Före lumpen jobbade jag på Gällivare bryggeri. Jag sålde dricka och var säkert inne i 90 procent av husen flera gånger i veckan. Det är det som gör att jag kommer ihåg, säger han.

Och tillägger:

– Som hjälpmedel använder jag mig av Gällivare bildarkiv där det finns tusentals bilder från Malmberget.

De som hittills kommit och beskådat konstverket har varit nöjda med vad de sett.

– Alla har varit positiva. Faktiskt inte en negativ röst, säger Tord Pettersson.

Hur berörs du själv av att återskapa det gamla Malmberget?

– Det är intressant att bygga. Minnen från barndomen poppar upp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om