Gropen en attraktion

Ett utsiktsplats över gropen i Malmberget kan bli en turistattraktion. Det anser Birgitta Åryd som listat en rad förslag för att göra Gällivare och Malmberget till ett blomstrande turistcentrum.

En utkiksplats bör ordnas vid den riksbekanta gropen, föreslår Birgitta Åryd.

En utkiksplats bör ordnas vid den riksbekanta gropen, föreslår Birgitta Åryd.

Foto: LKAB

MALMBERGET2009-09-16 06:00
Birgitta Åryd, Rönninge, är utflyttad Gällivarebo. För mer än 50 år sedan gick flyttlasset från Gällivare till södra Sverige. Trots avståndet är den forna hembygden henne kär. De senaste 25 åren har hon regelbundet besökt Gällivare och den lilla stugan i Avakko. Vid sina besök har hon ofta med sig goda vänner som hon guidar i sin gamla hembygd.
Sorg i hjärtat
I ett brev till kommunstyrelsen konstaterar hon med sorg i hjärtat att Gällivare kommun inte platsar bland länets 95 hembygdföreningar som får delta i ett speciellt kulturmiljöprogram.
"Jag var däremot kanske inte så förvånad. Orsakerna är flera", skriver hon och berättar om när hon med en grupp om 40 personer kom till Gällivare efter ett besök i Jukkasjärvi, där gruppen fått fin guidning. Deltagarna såg fram emot att få se den omtalade Kåkstan, men fann bara en massa igenbommade bodar försedda med hänglås.
Stängt och förbommat
När hon besökt Jokkmokks marknad med sina vänner har hon önskat göra ett stopp i Gällivare, men funnit att orten tyvärr inte har så mycket att bjuda på. I bästa fall muséet, om öppettiderna råkat passa.
När hon förra sommaren gästade Gällivare, efter en tur till Nordkap och norra Finland, där allt var öppet för turister, var kontrasterna stora. Kåkstan var stängd och förbommad. Gruvmuséet var stängt. Hembygdsområdet stängt, förutom kaféet. Björnfällan, Dundret, endast receptionen öppen.
Kulturarvet
På plussidan var muséet och gamla kyrkan som var öppna samt midnattssolen. I dagfår turisterna inte något gott intryck av Gällivare, menar hon och listar en rad förslag för att turismen ska blomstra i kommunen.
Dundret kan bli en större attraktion genom satsning även på sommarturisterna. Det samiska hantverket och kulturarvet kan lyftas fram genom att samerna själva berättar om sitt kulturarv. Hembygdsområdets bagarstugor och hantverksaktiviteter bör lyftas fram. En levande kåkstad med ungdomar och pensionärer i tidsenliga dräkter kan få olika ansvarsområden, försäljning och kafé.
Gällivare är inlandsbanans slutpunkt och här bör turister tas emot på ett speciellt välkomnande sätt. Bildspel bör göras för att berätta om kommunens historia. Gruvmuséet måste bli mer tillgängligt för allmänheten.
Utsiktsplats vid gropen
Birgitta Åryd anser att gropen är en attraktion, långt utöver det vanliga.
"Frågorna om denna klyvning av Malmberget är intressant för många besökare. Kan man tänka sig en upphöjd utsiktsplats på säker mark för att verkligen kunna se gropen?"
Hon anser att man bör lyfta fram de rika fiskevatten som finns, värna om "Tomtarnas julspel" och upprepa "Klassträffarna" vart femte år.
Hon tror att samarbete är nyckeln till framgång. Samarbete mellan föreningar, kommunen, handelsmän, turistföretag, LKAB och frivilliga krafter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om