Det blir ingen flytt

Det blir ingen helhetslösning för Malmberget. Däremot ställs det tuffare krav på LKAB i framtiden.- En helhetslösning kräver att vi har regeringen med oss, säger Tommy Nyström, kommunalråd (S)

Redan nästa år stängs Bergmansgatan som förbinder östra och västra Malmberget. För att inte de  östra delarna ska bli en isolerad ö måste en ny förbindelselänk finnas klar till dess.

Redan nästa år stängs Bergmansgatan som förbinder östra och västra Malmberget. För att inte de östra delarna ska bli en isolerad ö måste en ny förbindelselänk finnas klar till dess.

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2009-10-21 06:00
LKAB och Gällivare kommun kommer i framtiden att ha ett närmare samarbete. Det var en av punkterna som fastslogs på det informationsmöte som hölls i nya Nordan i tisdags kväll.
Uppskattningsvis drygt 300 malmbergare fyllde biosalongen för att få ta del av den senaste aktuella informationen från LKAB och Gällivare kommun.
Två av dem var Margit och Sten Larsson från Bäckenområdet i samhället, som tycker de senaste åren blivit mer och mer berörda av LKAB:s framfart.
Kryper närmare
- Vi har varit bosatta på Bäckenområdet sedan 1971 och tidigare har vi inte varit störda av gruvbolaget, säger de. Men nu märker vi att grävstängslet kryper närmare och närmare. Därför har vi sökt oss hit för att få reda på vad som eventuellt kommer att hända i Malmberget de närmaste åren.
Många av invånarna i samhället har förordat en helhetslösning för Malmberget. Bland annat då S-föreningen och likaså de som står bakom den oberoende namninsamlingen som pågår och hittills samlat drygt 1000 namnunderskrifter.
Kalla handen
En helhetslösning är också något som Tommy Nyström framfört i Malmfältsdelegationen,.
- Men tyvärr utan resultat, säger han. Jag har försökt arbeta för en sådan lösning åtminstone sedan 2006, men något resultat har jag inte uppnått.
En helhetslösning hade inneburit att hela Malmberget hade lösts in och flyttats. Men hittills har det varit kalla handen från den nuvarande regeringen och någon förändring tror inte Tommy Nyström på.
- Att flytta hela samhället hade krävt ett ekonomiskt stöd från regeringshåll och det har vi inte fått i Malmbergsfrågan och kommer troligtvis inte att få heller.
Tuffare krav
En konsekvens av det är att Gällivare kommun nu kommer att ställa betydligt hårdare krav på LKAB i framtiden.
Även om man samtidigt kommer att ha ett närmare samarbete i samhällsomvandlingen.
- Men det är dags för oss att sätta ner foten nu, säger Tommy Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om