Årets malmbergare en hel familj

I går på Klaradagen utsågs "Årets malmbergare". Utmärkelsen gick den här gången till en hel familj.Berith, Mattias och Ove Kalander heter de som fick ta emot utmärkelsen.

Sonja Wiklund-Falck, ordförande i den lokala hembygdsföreningen delar ut check och blommor till Årets malmbergare, fr v Ove, Berith och Mattias Kalander

Sonja Wiklund-Falck, ordförande i den lokala hembygdsföreningen delar ut check och blommor till Årets malmbergare, fr v Ove, Berith och Mattias Kalander

Foto: John Filipsson

Malmberget2009-08-13 06:00
Årets malmbergare är utsedda. Ofta har utmärkelsen gått till en enskild, eller en grupp. Men den här gången blev det annorlunda, familjen Kalander heter de som kan titulera sig som ortens malmbergare i år.
De består av tre personer, mamma Berith som har ägnat sig åt författarskap och pappa Ove och sonen Mattias som har valt musiken.
Okänd donator
I år är det sjunde året i rad som någon eller några föräras den här titeln. Och vid det här laget börjar de flesta känna till historien bakom.
- Det är en okänd donator som har deponerat en summa pengar i en bank i samhället och räntorna därifrån räcker till det här stipendiet varje år, säger Sonja Wiklund-Falck i den lokala hembygdsföreningen.
Vissa villkor är förknippade med stipendiet. Hembygdsföreningen är den som ska utse stipendiaterna och även dela ut det, samtidigt
ska det bjudas på både underhållning och kaffe med bröd i Svanparken.
Familjefest
Med åren har Klaradagen i Malmberget utvecklats till lite av en familjefest och lockar ett 100-tal besökare varje gång.
Dels för gratis fika och underhållning, men även lite nyfikenhet på vem som i år får motta utmärkelsen.
Föra året var det Malmbergets husmodersförening som utsågs och de valde för stipendiesumman på 15 000 kronor att bjuda sina medlemmar på middag.
Årets stipendiater är mera osäkra på vad de ska använda sina pengar till, åtminstone ännu så länge.
Osäkra
Mor och son tror att de ska lägga undan sin del för eventuellt framtida bruk.
- Vi kommer nog att spara våran del av pengarna Mattias och jag, säger Berith Kalander.
Pappa Ove däremot kommer i stället att sätta sprätt på sina 5 000 kronor.
- Jag kommer att investera dem i något som har med musiken att göra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om