Närmast väggen, invid stupröret, syns Kjell-Åke Magnusson. Det är han som har skickat in bilden som han nyligen fick i sin hand och som fick honom att minnas tillbaka.
1963 gick han ut maskinlinjen vid Norrbottens tekniska skola i Malmberget. Läget på arbetsmarknaden var inte det bästa. Ingen av de nyutexaminerade fick jobb i Norrbotten.
– AMS betydde Alla Måste Söderut, sa man på den tiden. Det stämde också, säger Kjell-Åke som snart fyller 81 år.
Klassen spreds över Sverige och de nybakade maskiningenjörerna fick anställning på Volvo, Bofors, FFV och andra storföretag som ropade efter arbetskraft.
– En från Luleå, Tord Smedberg, fick jobb på GM i USA, minns han.
Själv for han till Sundsvall och blev kvar där i nästan tio år innan han vände tillbaka till Malmberget. De sista 28 yrkesverksamma åren jobbade han som arbetsförmedlare. Han kan konstatera att läget med jobb nu är helt annorlunda jämfört med 60-talet.
– Nu finns ju jobben här. De får väl se till att sörlänningarna flyttar hit. Förr fick vi ju betalt för att fara söderut, staten betalade flyttningen. Men det är klart, det måste ju finnas bostäder också.
Som arbetsförmedlare gjorde han många företagsbesök med arbetssökande från Norrbotten.
– När man kom till företagen i södra Sverige, till exempel Saab i Trollhättan, hade de alltid bostäder att visa. Här i Malmberget ser man ofta att de som jobbar åt firmor bor i husvagnar.
Rivningarna fortsätter i Malmberget. Kjell-Åke Magnusson fick sitt hus på Hertiggatan inlöst redan för tio år sedan. Senaste tiden har följt och dokumenterat rivningen av Focushuset med intilliggande butikslänga.
Bilden på avgångsklassen har för övrigt en historia som hör ihop med Focushuset. I samband med rivningen hittades den i ett förråd som hyrts av Dobbins herrekipering som i många år fanns i Focuslängan.
– En som heter Björn Lundqvist kom förbi med den, han hade känt igen mig på bilden, berättar Kjell-Åke.
Det förklarar också den eleganta klädseln på de nyblivna ingenjörerna.
– Jag tror att Dobbins hade beställt bilden. De hade väl hittat på att man skulle köpa blazer och hatt.
Nu är Dobbins borta, liksom Focusbaren, Dannes gatukök, Handelsbanken, fotoaffären och de andra butikerna i byggnaden som sedan 1962 gett karaktär åt Malmbergets centrum. Spöklikt står skelettet av Focushuset ännu kvar, i väntan på att jämnas med marken.
Tiderna förändras – på mer än ett sätt.