Undersökningen som ger svar om framtiden

Norrbottningarnas tänder blir bättre och bättre.Nu startar undersökningen som ska ge flera viktiga svar om framtiden.

Lars Viklund.

Lars Viklund.

Foto:

LULEÅ2011-02-10 06:00

- Det är viktigt att vi planerar tandvården efter kunskap och inte efter känsla, säger projektledaren Lars Viklund, tandläkare och verksamhetschef vid folktandvården i Piteå.

Därför postades 1400 enkäter förra veckan.

Färre tandlösa
Det är tredje gången som undersökningen Epi norr genomförs. När 1991 och 2001 års undersökningar jämfördes konstaterade folktandvården att det hänt stora saker med norrbottningarnas tänder.

- Det var en dramatisk förbättring bland de vuxna, och man ser det bäst genom att jämföra antalet tandlösa. 1991 var hälften av alla 65-åringar tandlösa, tio år senare var de betydligt färre. Min känsla nu är att utvecklingen håller i sig.

Framtiden
Ett annat tecken på att norrbottningarna fått bättre tänder är att färre fyllningar måste göras om.

- Satsningen på barntandvård ger utslag. De som var med i den är vuxna nu och då ser man nyttan. Dels att folk gör färre lagningar, men den stora vinsten får man på att antalet fyllningar som måste göras om minskar, säger Lars Viklund.

Vilka skillnader har ni märkt inom Norrbotten?

- Det tydligaste har varit att folk i inlandet och östra Norrbotten haft något sämre tandhälsa än övriga. Det tror jag håller på att utjämnas, och det får vi också svar på.

Lars Viklund säger att Epi norr 2011 är mycket viktig för planeringen av framtidens tandvård.

- Vilka behov kommer att finnas? Jag har en hypotes att det behövs fler och fler tandhygienister i stället för tandläkare, stämmer det? Det är viktigt att vi får veta.

Någon gång i början av 2012 räknar folktandvården med att kunna presentera resultatet.

FAKTA Epi norr 2011

Undersökningen om norrbottningarnas tandhälsa har tidigare genomförts 1991 och 2001. 1400 norrbottningar, spridda över hela länet, deltar och erbjuds gratis undersökning och rådgivning mot att de deltar anonymt. 18 erfarna tandvårdsteam genomför undersökningarna.

1991 var åldersgrupperna 35, 50 och 65 år med. 2001 utökades undersökningen med åldersgruppen 75 år och 2011 utökas den ytterligare med 85-åringarna.

Undersökningen ska ge svar på hur norrbottningarnas tandhälsa förändras. Den ska också ge svar på om det finns geografiska skillnader inom länet och gentemot övriga Sverige, samt om det är några skillnader mellan mäns och kvinnors tandhälsa.

Tanken är att kartlägga vårdbehovet för att planera framtidens tandvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om