Den yngste av pojkarna - Ulf Råberg, än inte fyllda 80 och bosatt i Sundsvall, har för mig berättat en hel del både roliga och intressanta händelser under uppväxttiden.
Ulf Råberg berättar om "busungen" Ulf Råberg:
"Vi bodde i E-bostaden vid I 19 där jag också är född. Under krigsåren låg det ammunition överallt i skogarna. Vi gjorde en bomb av skarpladdad gevärspatron och stubintråd som exploderade. Jag träffades av splitter och drogs hem på cykel. Mamma tömde stövlarna som var full av blod och sen kom ambulansen. Sedan jag opererats och låg på sal kom pappa (Einar) och hade skarpa åsikter.
Vi var äventyrliga, klättrade över brobågarna på Hedebron, min bror Lars simmade en gång älven där vattnet var som stridast och timmerstockarna sköt fram som torpeder!"
Ulf Råberg började som elvaåring spela trumpet för pappan, men det blev ingen succé utan övergick till trummor och fick musikfuriren Rolf Blom som lärare. Men trumpojkar fanns det för många och han växlade över till klarinett med brodern Curt som lärare. Då var han 14 år och skrev redan noter. Han fick hoppa in i Signar Nordströms orkester där även storebror PG var med.
Året därefter bildades Uffe Råbergs orkester på förslag av musikfanjunkaren Egon Jonsson, vilket blev lyckosamt och bokningar strömmade in från hela Norrbotten.
Ulf Råberg berättar vidare:
"En midsommarafton skulle vi spela dansmusik på I 19 officersmäss. Vi spelade och spelade och till sist gick jag och frågade mässofficeren, en kapten i mässdräkt modell/ä med stärkkrage om det gick att få en kopp kaffe nu under pausen. Mässofficeren som troligen fått i sig ett par tre glas för mycket innanför västen, ilskande till och sa att här ska inga jazzgossar komma och be om kaffe! Ut och spela bara!
Nu var det så att min tidigare trumlärare, musikfurir Blom, nu som vikarie hos oss den här kvällen, ilsknade också till och gick fram och talade med kaptenen som blev ännu argare och högröd i ansiktet, och som gammal regementsmästare i boxning utmanade han Blom på slagsmål nere på kaserngården. Fönstren fylldes av festklädda åskådare som blickade ned på det märkliga slagsmålet, tills översten Hallström dök upp och ropade att slagsmålet genast skulle upphöra!"
- Det dröjde länge innan vi fick ut vårt arvode, berättar Ulf Råberg.
Spelningar och diverse sommarjobb följde bland annat vid posten I 19, och att hjälpa "garnis" vaktmästaren med transporter till bårhuset.
Föräldrarna undrade varför han var så blek och åt så dåligt.
Efter realskolan i Boden, där också en trio bildades med Bodengrabbarna Nisse Ahlrén, Nisse Hansén och Berndt Olofsson, prövade han på jobb i södra Sverige och en utlandsvistelse, men återkom till Norrbotten för gymnasiet i Luleå där för övrigt redan äldre bröderna Sture och PG fanns.
Flera orkestrar
Återkomsten till hemmaplan gjorde att han blev attraktiv till flera orkestrar exempelvis "Swingers" under Luleåmusikern Nalle Olssons ledning, nämnda Lindbloms från Boden, Gunnar "Päronet" Lindqvists band, samt Rune Lindkvists orkester. Lindqvist som precis flyttat från Malmberget till Råneå spelade med i Gösta Sundkvists Råneå orkester för att sen överta taktpinnen.
Många festliga episoder hände främst på turné med Lindbloms 7 sitsiga Dodge där Lindbloms egen monterade järnelement på golvet höll på att bränna upp fötterna, men upptill var det så kallt på vintern att mössan fastnade i vindrutan.
Klarinett
Ulf Råberg blev en mästare på huvudinstrumentet klarinett och spelade avancerade Weber kompositioner för klarinett utan darr på manschetten. Efter studenten blev det lumpen på A 1 och studier vid Uppsala universitet. Under Uppsala tiden spelade Ulf Råbergs lilla orkester lite här och var tillsammans med bland annat två andra norrlänningar, nämligen Olle Brynhammar bördig från Kiruna och som bland anant spelat med Rune Lindstedt band, samt västerbottningen och pianisten John Ågren. Underhållningskonsert på fångvårdsanstalten var bara ett exempel, där bifogad bild är tagen.
Lärarjobb
Efter filmag-examen och mellanspel som lärare i Fränsta bar det iväg till Sundsvall till ett lärarjobb, och där familjen sen dess är bosatt. I Sundsvall var det självklart Ulf Råberg som sen axlade ledarskapet för stadens storband. Eget grammofonbolag och radioproducent, medlem i Lönnåkören och sen ledare för en mångfald av körer har det blivit under de många årens lopp.
Ulf Råberg är synonymt med musik i Sundsvall och har i dess egenskap samarbetat med många gästande internationella stjärnmusiker. Ett antal egna kompositioner, otaliga skrivna orkester arrangemang och ett antal cd skivor har producerats.
Storband
Vad gör Ulf Råberg idag?
Idag har han med ålderns rätt varvat ned till lagom nivå, det som nu gäller är "bara" storbandet "Blue Cats", Gaffelby kören och Goodman gruppen.
I Sundsvall Tidning kan man läsa återkommande Råberg krönikor.
I Luleå bor PG, nyss fyllda 80 men som aldrig släppt musiklivet. I Stockholm bor brodern Lars. Brodern Curt avled 2002.
Men det finns fler och yngre "råbergare" inom musikens makt. Flera av barnen och barnbarnen vidmakthåller släktens musikaliska banor i olika positioner.