Tryggve Bergman har blivit starkt förknippad med Kalixlöjrom. Han har tidigare varit vd för BD Fisk och Matproducenterna i Norrbotten.
I lördags blev han prisad för sina insatser för Kalixlöjrom, en produkt det tog fyra år att få ursprungsskyddad.
Bergman blev tillsammans med två andra diplomerade av Gastronomiska Akademien vid en tillställning i Riddarhuset.
– Jag är såklart väldigt glad och hedrad. De sa att vad de visste så är jag den första norrbottning som fått diplomet, så jag vet inte hur bra koll de har... Det var först champagnemingel, därefter diplomutdelning och så middag med tillbehör.
Tryggve Bergman har kämpat för Kalixlöjrommens exklusivitet. Den är exklusiv på så sätt att den kommer från ett område från Åby älv i norra Västerbotten till Torneå älv. Här har siklöjan den rätta förutsättningen att producera löjrom av högsta kvalitet.
– Vattnet har en mineralhalt av 25 till 30 procent eftersom vattnet har vandrat cirka 60 mil och berikats av de rätta mineralerna.
Livsmedelsverket har under senare år utbildat 20 inspektörer som kan fastställa om löjrommen är Kalixlöjrom eller om det är en rom av annan sort.
– Det finns en sådan metod nu.
Gastronomiska Akademien ska värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. Akademien bildades den 6 november 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman.