"Tjersjärvarn" fyller 65 år

Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson blir 65 år på tisdag. Här intill kan ni se om han klarar språktestet i kalixbondska...

Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson blir 65 år på tisdag. Här intill kan ni se om han klarar språktestet i kalixbondska...

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2011-10-15 06:00

Vår landshövding Per-Ola Eriksson fyller 65 år tisdagen den 18 oktober.

- Jag hade hellre bott kvar i villan i Gammelstan, men med ämbetet följer boplikt, säger Per-Ola samtidigt som han låser upp den bastanta vita pardörren till residenset, det är bara att foga sig.

Han basar faktiskt över 25 procent av landets yta. Till skillnad från de flesta tidigare landshövdingarna i länet är han sprungen ur norrbottnisk mylla, närmare bestämt från Kälsjärv åtta kilometer norr om Kalix. Han talar med Kalixbons långsamma satsmelodi, det ger intryck av att han tänkt innan orden kommer. Tydligen har de politiska församlingarna i landet dragit en liknande slutsats för hans förtroendeuppdrag måste präntas på flera A4-blad.

Kalixbondska
Den kalixbondska folkhumorn från förr har kristnat invånare från jubilarens hemby till La’khårsche-tjersjärvararan. Med detta menas att de har lång hals, just idag måste det uttydas som att de har huvudet på skaft, vilket verkar troligt.

För övrigt är han den andra Kalixbon på landshövdingeposten, nöybåri-kråka (nyborgs-kråkan) O. W. Lövgren satt på stolen mellan åren 1947 och 1952.

Tjersjärvare
Hur ska man då karakterisera, denna av födsel och ohejdad vana "tjersjärvare"?

Han växte upp på ett småbruk med några kor och lite skog för att späda på de små inkomsterna. Som småbrukare i 50-talets Norrbotten handlar det om att se praktiskt på tillvaron. Det är ur den jordmånen som uttrycket "låt det sunda bondförnuftet råda" vuxit fram och att han efter studierna på Grans Lantbruksskola engagerade sig i centerrörelsen föll sig rätt naturligt. 1968 tillträdde han som ombudsman i Centerns Ungdomsförbund (CUF) och 1982, 36 år gammal, blev han riksdagsledamot för Centern.

Pragmatiker
Som politiker måste han betraktas som pragmatiker. Han ser praktiskt på problemen och låter bondförnuftet råda. När han i början av 1990-talet satt som ordförande i finansutskottet och Moder Svea höll på att ramla in i en "Greklandsituation" var goda råd dyra. Partikäbblet lades åt sidan och blåstället drogs på. En många gånger hårdhänt sanering av ekonomin vidtogs. Statsministern Göran Persson har senare berömt Per-Ola för att han såg målet som större än kortsiktiga vinster för sitt parti.

När 21-åriga Charlotte Kalla från Tärendö vann Tour de ski 2008 satt hela länets invånare med sipprande tårkanaler. Per-Ola trollade med knäna och lyckades skaka fram pengar så Pajalas kommunalråd och Charlottes pappa kunde ta emot henne vid målgång. Sällan har ett initiativ haft ett större stöd bland befolkningen. I den heta frågan om strandskyddet i länet står han upp för klokheten. Det är en styrka hos en landshövding att kunna blöta fingret och känna hur vinden blåser utan att för den skull hemfalla åt populism.

30 år i politiken
Han kan med fog sträcka på sig och blicka tillbaks på 30 år som aktiv politiker, varav 16 år i riksdagen, nära fem som Generaldirektör på Nutek och som grädde på moset, nio år som regeringsmaktens främste ställföreträdare över en fjärdedel av konungariket Sverige.

Meningen var att han skulle avgå nu vid fyllda 65 men regeringen har förlängt förordnandet till 31 juli 2012.

Om nu regeringen förlänger igen...

- Det blir nog inte så. Jag räknar med att jag slutar den sista juli nästa år. En av anledningarna till att regeringen ville att jag skulle vara kvar var att nu i oktober tar Norrbotten över ordförandeskapet i Barents Regionråd. De ville att jag skulle vara kvar och förbereda detta.

Tar din partikamrat Maud Olofsson över?

- Vem som blir efter mig vet jag inte men mycket talar för att det blir en kvinna.

Har du några planer efter hövdingetiden?

- Nej, inte direkt men det löser sig nog. Till att börja har jag en del kompledighet att ta ut.

Tidigare var du generaldirektör på Nutek, ett rätt sjyst kneg.

- Jag fick erbjudandet av regeringen och kunde inte motstå. Att bli landshövding i sitt eget hemlän är få förunnat.

Fortfarande Centerpartist?

- Det är klart. Men jag är inte partipolitiskt aktiv. Jag umgås med alla partier.

Är du en klassresenär?

- Nog har jag väl gjort en slags klassresa men jag vill inte kalla mig klassresenär.

Storregion då?

- Norrbotten är en tillräckligt stor region. Om du lägger vårt län över den södra delen täcker det Skåne, Halland, Västra Götaland, Jönköping och Kalmar Län, Kronoberg, Östergötlands och Örebro Län. Däremot är en kommunreform mer akut, det är en väldig skillnad i styrka mellan olika kommuner.

Hur ska du fira?

- Det blir inte något märkvärdigt en ledig dag tillsammans med familjen.

Man kan säga att familjen Eriksson är en skön förening av sydvästra Sverige och dess nordöstra del. När det klickade till var hustrun Lena, 69, CUF-ordförande för Halland och hette Olsson.

Ha en bra dag!

Namn: Per-Ola Anders Eriksson.

Ålder: 65 på tisdag.

Bakgrund: gick ut från Grans lantbruksskola 1966 och arbetade sedan som ombudsman och politiskt inom Centerpartiet i Norrbottens län. 1974 föreslog en enig valberedning Per-Ola Eriksson som förbundsordförande i Centerns ungdomsförbund, CUF. Trots detta valde kongressen läkaren Lars Weinehall.

Karriär: Riksdagsledamot mellan 1982 och 1998, finansutskottets ordförande 1991-1994, finansutskottets vice ordförande 1994-1998, generaldirektör för Nutek 1999-2002 och landshövding i Norrbottens län sedan 2003.

Övrigt: 2011 utsågs han till teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!