Sven Tumba, 80 år i dag, går sin hårdaste match

Sven Tumba tillsammans med sin fru Mona. I dag fyller hockeeylegendaren 80 år, men gör det i sjuksängen.

Sven Tumba tillsammans med sin fru Mona. I dag fyller hockeeylegendaren 80 år, men gör det i sjuksängen.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Luleå2011-08-27 06:00

Det finns ikoner och så finns Sven Tumba. En av våra absolut största hockeyspelare fyller 80 år i dag.

Hockeymässigt finns det väl jämförbara. Men som reklampelare för sporten är han outstanding. Med sin charm och otvungna sätt överglänser han ensam, vilken inhyrd reklambyrå som helst.

Sven Olof Gunnar Johansson föddes den 27 augusti 1931 på Kungsholmen i Stockholm. När han var tio gammal flyttade familjen till Tumba, därav smeknamnet.

C i matte
Sven Johanssonar fanns det gott om. 1965 gjorde han slag i saken och antog namnet Tumba, för alla kallade honom så.

I ungdomen var det hockey, fotboll och bandy som gällde. Att jaga en boll var grejen. Skolarbetet blev givetvis lidande så när realmössan togs på ståtade han med ett präktigt C i matte. Men Sven hängde inte läpp speciellt länge för den lilla nesan.

20 år gammal gjorde han sin första landskamp, han hade nyligen debuterat i Djurgårdens A-lag (det blev 15 säsonger hos mesta mästarna).

Tydligen såg förbundskaptenen det internationella klippet i åkningen. I Tre Kronor blev han bofast 15 år. 245 landskamper, 186 mål varav 80 mästerskapsmål, ingen svensk kommer någonsin i närheten av detta målfacit.

"Störste svensk"
Hockeyguldet vid VM i Moskva 1957 värderar han högst. Att besegra ryssarna i deras egen kula inför 50 000 åskådare som gjorde allt för att heja fram sina favoriter är minnesvärt.

Nils Nilsson, hockeylegend, som gjort över 200 landskamper med Tumba säger:

- Jag håller honom som den största svenske spelaren genom tiderna inte bara hockeymässigt. Med sin optimism peppade han oss andra i laget. Han hade så många ryggdunkningar som helst till övers för oss andra, en sådan kille är ovärderlig i ett lag.

Ingen proffskarriär
1957 var han över till USA på ett så kallat "try out-kontrakt" för Boston Bruins. När det skulle skrivas backade han ur:

- Jag hade ingen advokat så jag vågade inte skriva på. Men det mest avgörande var att det hade inneburit slutet för landskamper, VM- och OS-turneringar, det värderade jag högt. Jag var inte heller så förtjust i spelet däröver.

Om hans hockeykarriär finns mycket att skriva om, det är den sport som ligger honom varmast om hjärtat. 1960 drog han med sin entusiasm igång TV-pucken, plantskolan nummer ett inom svensk hockey. Han avslutade hockeyspelandet med Malmö FF i division 2 säsongen 67-68, 21 mål på 22 matcher.

Fotbollsspelare
1959 blev han svensk mästare i vattenskidåkning. Samma år! svensk mästare i fotboll som målfarlig center i Djurgården.

Inom fotbollen finns en liten anekdot som speglar Tumbas personlighet i ett nötskal. Malmö FF:s väldige centerhalv Sven Hjertsson psykade Tumba på bred skånska med att säga:

- Jag begriper inte vad hockeyspelare har på en fotbollsplan att göra.

Efter en minut hade Tumba gjort mål med nämnda centerhalv i hasorna. Tumba vände sig till honom.

- Kul spel det här. Sa du det hette fotboll.

Prinsessan Birgitta
Det ska också sägas att Tumba och Sven Hjertsson sedermera blev goda vänner.

I slutet av 50-talet hade han en romans med prinsessan Birgitta, hans kommentar numer är.

- Jag tror jag hade blivit en bra prins, prins Tumba, det låter väl bra. Tänk att få stå och vinka till folk från slottsbalkongen.

På 70-talet drog han igång med golfen, han har bidragit stort till att det numer är en folksport. Han lät uppföra Sveriges första inomhushall för golf. Han byggde Moskvas första golfbana. På invigningen fanns Pelé, Mike Tyson och Sean Connery och inte lockade han med tjocka sedelbuntar. Han snackade dem till Moskva.

Han har spelat in en skiva "Hockeypolkan". Där fick han sjunga varannan rad för att hinna med. Sedan klipptes det ihop.

Film
Han har gjort film, "Sången om den eldröda hummern", med Torbjörn Axelman och Ardy Strüwer. Där spelade han kung. Den blev så dålig att de fick lägga ner den efter två dagar, enligt Tumba.

Trots detta blev det mer film. När Åsa-Nisse skulle åka vattenskidor behövdes en stuntman.

- Ring Tumba, föreslog en kreativ yngling.

Mycket mer finns att säga men vi stannar där.

Tyvärr, har vi nåtts av ett sorgesamt besked. Sven Tumba ligger på Danderyds sjukhus allvarligt sjuk. Han går sin hårdaste match hittills. Vi håller tummarna.

Sverige blir gråare utan honom.

Namn: Sven Olof Gunnar Tumba (ursprungligen Johansson)

Ålder: 80 år i dag.

Familj: Gift med Mona sedan 1960.

Meriter: Åtta gånger svensk mästare i ishockey med Djurgårdens IF. 14 gånger VM-spelare i ishockey (rekord). Världsmästare i ishockey 1957 och 1962. Svensk mästare i fotboll med Djurgårdens IF 1959. En A-landskamp i fotboll 1956. Svensk mästare i vattenskidor 1959. Vinnare av Skandinaviska internationella matchspelet i golf 1970.

Övrigt: Uppfinnare av den första ishockeyhjälmen - SPAPS-hjälmen. Grundade TV-pucken. Vattenskidshower runt om i Sverige i slutet av 50-talet och början på 60-talet. Grundade 2006 Global Education Fund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om