Succé för Hertsö redaktions demokratiprojekt
På Hertsö redaktion fick Henrik Pesiö, 21 år, chansen att berätta sin historia. I en kortfilm berättar han själv om sina funktionshinder.
Claes Andersson, 7 år, Svedjeskolan, fick prova hur man gör ett bildmanus inför en filmproduktion. Mitra Soh-rabian, handledare på Hertsö redaktion, har hjälpt honom.
Foto: Göran Ström
När han fick höra talas om projektet Hertsö redaktion gick han dit.
"Mobbad i flera år"
Där har han fått chansen att göra en kortare film om sig själv, som handlar om hur det är att leva med damp och autism.
- Jag har blivit kallad dampjävel många gånger, både i skolan och på fritiden. Jag har varit mobbad i flera år, säger han.
Filmen börjar med en bild på Henrik Pesiö i en båt omgiven av vacker natur. Fiske är hans stora fritidsintresse och platsen är Gautosjö i Arjpelogstrakten. Resten av filmen är gjord i videodagsboks-form där Henrik Pesiö berättar fritt in i kameran om sitt liv.
- Vissa saker har jag svårt att genomföra eftersom jag har svårt att koncentrera mig. Men annars är jag som en vanlig människa, säger han.
Det tog honom två till tre dagar att göra filmen, som är kring fem minuter lång. Han fick låna en kamera från Hertsö redaktion och har fått hjälp med redigeringen. Innan han började filma gjorde han ett bildmanus.
- Det är en fantastisk film Henrik har gjort. Han har berättat så fint. Det behövs verkligen såna här filmer, det gör så mycket med människor. Det öppnar nya vägar, säger Mitra Sohrabian, animatör, filmare och fotograf.
Populär samlingspunkt
Hon är en av handledarna på Hertsö redaktion. Projektledare är Helena Alm, frilansjournalist och filmare, samt Britta Nordström, filmklippare och manusförfattare. De driver den ekonomiska föreningen Driva produktion. Tillsammans med ett antal samarbetspartners, bland andra Luleå kommun och Filmpool Nord, har de haft Hertsö redaktion i gamla postlokalen på Hertsö torg den senaste månaden.
Dit har alla som vill kunnat komma förbi och producera texter, bilder och filmer under dagtid. Bland annat har pensionärer, ungdomar och flera skolklasser passerat.
Redaktionen har blivit en populär samlingspunkt och många nya kontakter har skapats, säger Britta Nordström.
- Vi ser det här som ett demokratiprojekt. Att alla ska få göra sin röst hörd och berätta sin historia, säger hon.
I dag, tisdag, har Hertsö redaktion vernissage. Därmed avslutas också projektet för den här gången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!