Stig Norblad död

Foto:

Luleå2008-12-10 06:00
Stig Norblad, Luleå, har avlidit i en ålder av 78 år.
Stig, eller Stickan som han också kallades, föddes i Ljusdal 1930 men familjen flyttade till Luleå 1942. Efter gymnasieskolan arbetade han som leveranschef på Bilkompaniet i 14 år innan han tillträdde tjänsten som inspektör vid Arbetsförmedlingen i Luleå.
Därefter arbetade Stig Norblad på Länsarbetsnämnden fram till pensioneringen 1995.
Han träffade sin blivande fru Marianne i samband med en bilorienteringstävling där hon var funktionär. De fick två barn, Anna och Olle, och hade 50-årig bröllopsdag den 22 november i år.
Förenings- och friluftslivet var något för Stig Norblad. Han var funktionär och speaker vid motortävlingar i Norrbotten och Västerbotten.
Stig Norblad medverkade också i NSD med referat från motortävlingar. I dessa sammanhang kom han stora intresse för fotografering mycket passande.
- Stig älskade att fotografera. Han såg gärna världen genom kameran, säger Marianne.
Stig Norblads förmåga att upptäcka detaljer i fotografering var anmärkningsvärd. Däremot var naturbilder av typen solnedgångar inget för honom, det var "fuskbilder".
Stig Norblad var därför entusiastisk medlem av Luleå Fotoklubb. När Marianne tog studenten var pojkvännen Stig där och dokumenterade.
Stig Norblad har också varit medlem i båtklubben Neptun och under en period var stugan på Strapön i Luleå skärgård väldigt viktig.
Stig Norblad engagerade sig på senare år i Cykelfrämjandet och Hembygsföreningen. I Cykelfrämjandet kom hans administrativa talanger väl till pass och han deltog under flera cykelturistveckor - i bil mestadels.
Han fotograferade nämligen veckorna och visade sedan upp resultatet vid nästa års vecka. Stig Norblad var ordförande i Luleåkretsen och satt dessutom med i huvudstyrelsen i Stockholm.
NSD-arrangemanget "Konst på hoj" var ett av Stig Norblads verk.
Utan Stig Norblad hade Luleå Hockey aldrig vunnit SM-guld 1996.
Stig Norblad var både sekreterare och ordförande i IFK Luleås ishockeysektion på 70-talet. När Luleå Hockey (Groko första säsongen) bildades 1977 gick Stig och fyra andra in och borgade för ett lån på 500 000 kronor för att "köpa loss" spelarna från IFK Luleå och Luleå SK. Fem år senare var lånen betalda och Luleå på väg mot elitserien och så småningom SM-guldet.
Stig Norblads öppenhet och spontanitet gjorde honom omtyckt och "bekant med alla". Resorna, främst till Grekland, blev upplevelser för honom och Marianne.
I november förra året reste familjen, med barn och barnbarn, tillsammans till Teneriffa. Den 15 december blev han dålig i hemmet och det visade sig att han drabbats av en hjärntumör som behandlades i Umeå.
Stig Norblad avled på Sunderby sjukhus den 24 november i år.
Stig Norblad efterlämnar hustru, två barn och fem barnbarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om