Han lever för sitt jobb och är ständigt aktuell med nya järn i elden. Men att figurera i ett mediedrev var en ny erfarenhet för komikern Soran Ismail.
Nyligen drogs Soran Ismail in i en politisk och massmedial storm, på grund av sin ofrivilliga medverkan i en två år gammal film som uppenbarligen aldrig var avsedd för allmänhetens ögon. Där blir han verbalt påhoppad av tre för honom då okända män, som sedermera visade sig vara ledande Sverigedemokrater. De använder grova tillmälen, kallar honom "osvensk" och säger att han inte har i Sverige att göra.
När Expressen fick tag på filmen började det storma och Soran blev flitigt citerad.
- Det känns absurt att plötsligt hamna mitt i ett sådant här mediedrev, säger Soran, som trots allt ser det som en upprättelse att det till slut kom fram vad som skedde den där kvällen.
- Men det väsentliga var inte de rasistiska glåporden, utan snacket om att Sverige inte skulle vara lika mycket mitt land som deras.
Svensk ett faktum
Han hoppas att händelsen med riksdagsledamöterna inte ställer sig i vägen för en långt viktigare fråga: svenskhetsbegreppet. För hur gärna han än hade sluppit den, så har diskussionen om vem som får kalla sig svensk följt honom som en röd tråd genom livet. Inte bara i hatiska ordalag utan lika ofta i välmenande kommentarer, som när han i en positiv recension blir kallad för "invandrarkomiker", trots att han är uppvuxen i Knivsta.
- Jag är svensk. Och det är ingenting jag tycker, utan det är ett faktum: det står i mitt pass att min nationalitet är svensk, säger Soran.
- Sedan är min etnicitet kurdisk, men det är inte relevant och inte viktigt för politiken, det är bara viktigt för mig själv, om jag bestämmer mig för det.
Flydde
Hans föräldrar flydde från kurdiska Irak via Iran, där Soran föddes, och Syrien, där Soran och hans föräldrar fängslades, innan de kom till Sverige. Familjen framstår som ett perfekt exempel på lyckad integration. Efter några år i det nya landet föll det sig till exempel naturligt att utöver den muslimska högtiden Eid-al-Fitr även fira jul.
- Alla vill ta till sig av det nya, om man bara känner att det är ett val man själv får göra. Men om det blir påtvingat, "du ska fira jul, annars är du inte en av oss", då skulle jag aldrig ha gjort det.
Som komiker brukar han leverera sina skämt med allvarlig uppsyn och utan slapstickhumor. Han är intresserad av politik och samhälle och driver gärna politiskt inkorrekta åsikter för att få publiken att tänka till när den har skrattat klart. I sin senaste föreställning argumenterade han för att alla inte borde få rösta.
Drivs av ilska
- Jag gillar att leka djävulens advokat, och argumentera för saker som ska vara omöjliga att argumentera för. Mot rösträtt, som exempel. Det är inget jag säger som seriös person, men det kan få folk att tänka och det är viktigt, tror jag. Det har blivit uttjatat att säga att alla ska rösta och att demokrati är det bästa.
Han säger att "hat och ilska" är hans främsta drivkrafter. Orättvisor, stora och små, väcker hans känslor och då försöker han hitta humorn i det. För att få stoff följer han twitterflödet och debatterna.
- Jag lever ganska mycket för mitt jobb, och trivs rätt bra med det. Det är också en lyx att få arbeta med något man verkligen älskar, säger Soran Ismail.