Snöskottning ska hjälpa Moçambiques fattiga barn
Ulla-Greta Rönnkvist är biståndsarbetare i Mocambique sedan två år tillbaka. Hon ska förmedla Björskataskolans gåva till fattiga barn i Pemba.
Foto: Kurt Engström
- Vi ska jobba ihop pengar så att de kan få skoluniformer, säger Elin Paez som går i sjuan på Björskataskolan i Luleå.
Grundskola
Genom projektet "Skapande skola" ska sjundeklassare på Björkskataskolan samla ihop pengar till barn på en grundskola i Pemba, Moçambique.
Pengarna ska förmedlas via biståndsarbetaren Ulla-Greta Rönnkvist, från Övre Morjärv, som sedan två år arbetar som rådgivare åt solidaritetsorganisationen Afrikagruppen i Pemba.
Hon är tillfälligt hemma i Sverige och höll i förra veckan en föreläsning om Moçambique för sjundeklassarna.
80 elever
- Det kan gå 80 elever i en klass och man får inte gå till skolan om man inte har skoluniform, säger Ulla-Greta Rönnqvist.
Moçambique blev ett självständigt land 1975 men fram till 1992 var det inbördeskrig i landet.
- 1975 fanns det tio akademiker i landet och endast en läkare. I dag finns det omkring 3 000 läkare, så det blir ju bättre. Man har förstått att utbildning är det viktigaste för landets utveckling, säger hon.
Landet har drygt 20 miljoner invånare och i provinsen Cabo Delagdo där Ulla-Greta Rönnqvist bor kan 80 procent av kvinnorna fortfarande inte läsa och skriva. Största delen av befolkningen bor ute på landsbygden, i lerhyddor med grästak och utan vare sig el eller rinnande vatten.
Stinkbomb
Halvvägs in i Rönnkvists föreläsning kastar en elev in en så kallad "stinkbomb" i salen. Det smäller till och en rutten stank sprider sig oundvikligt.
- I Moçambique är disciplinen stenhård. Där är lärarens ord är lag och eleverna har stor respekt för auktoriteter, säger Ulla-Greta Rönnqvist.
Trots stanken tyckte eleverna Elin Paez och Amanda Strand att föreläsningen var intressant.
- Jag trodde inte att de hade så stora klasser där borta eller att klassrummen var så dåliga, säger Elin Paez.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!