Skidlegendar fyller 80 år

Sixten Jernberg i sin typiska toppluva. Den här bilden togs 1956.

Sixten Jernberg i sin typiska toppluva. Den här bilden togs 1956.

Foto: SCANPIX

Luleå2009-02-07 06:00
Så går han nu åstad och fyller 80 år vår kanske största skidlegendar, Sixten Jernberg. Han verkade innan mediaträning fanns och före sponsorerna lade sin hämsko på idrottspersonligheterna. Vresigt och ofta opassande sa han ärligt vad han tyckte men folkets kärlek vann han. Hans skidlopp var som byslagsmål:
- Mig tar ni aldrig.
"Smehalva"
Sixten från Lima i Västerdalarna slog igenom som 25-åring 1954 med ett silver på 15 kilometer på SM. Rätt sent med nutida mått men det var andra förutsättningar. Tolv år gammal fick han jobb som "smehalva", några år senare blev skogens hans skidgymnasium.
Han är den svenska skidåkare som har mest OS och VM-medaljer. Totalt kan han hänga om halsen fyra OS-guld, tre silver, ett brons, fyra VM-guld och två brons. 15 svenska mästerskap har han inhöstat och 1955 och 60 vanns vasaloppet. Karriären var lysande från början till slut.
Mellan åren 1947och 64 deltog Sixten i 363 lopp. 134 segrar inkasserades och bland de tre främsta 263 gånger. Och inte nog med detta 1960 skrev jubilaren en bok "I vilda spår" som är något av de bästa som en idrottare har skrivit. Fylld av must och märg och den rakhet som karaktäriserar honom.
Lahtis 1958
För evigt inristat i skidhistorien är hans tvekamp på femmilen vid VM i Lahtis 1958 med den finske skidfantomen Veikko Hakkulinen.
Lördagen den 8 mars gick loppet, det var 22 grader kallt i den finska lejonkulan. 60 000 finnar kom för att bevittna holmgången.
Svensken startade en halvminut före sin finske trätobroder efter cirka en mil stod den svenska skidledaren Martin Matsbo och för att muntra upp honom skrek han:
- Du leder med 10 sekunder!
- Så i helvete heller, väste Sixten tillbaks!
Efter 25 kilometer var Hakkulinen 30 meter efter Jernberg. Vid spåret stod skidkompisen Janne Stefansson och lät meddela.
- Han smyger som en räv efter men han törs inte fram till dej!
Och i slakmotan ut från stadion växlade den sturige dalkarlen tempo och plötsligt, fick den månghövdade publiken se hur avståndet började växa till hemmafavoriten.
I mål var han hela 78 sekunder före Hakkulinen. Den finska publiken gav Sixten en hyllning som ingen annan utländsk åkare någonsin fått i Finland.
1964 vid OS- femmilen i Seefeld gav Sixten sin avskedsföreställning. Han hade under året inte vunnit ett enda lopp och många "förståsigpåare" sa att Sixten gjort sitt. Det var den tändvätska han behövde. Han vann skidornas maratondistans och sista milen var en eriksgata. Han avslutade karriären som kung.
Det är väl bara för skidvänner i vårt avlånga land att rycka av sin svettiga toppluva och buga och säga grattis Sixten till de 80 åren. Vi minns dig!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om