Samlade minnen från genuin arbetarstadsdel

Många glada minnen. Bernt "Tjalle" Häggbom, Torbjörn Åström, Birgitta Buska och Esko Sandberg har alla anknytning till Örnäset på olika sätt och tillsammans har de skrivit en bok om tillkomsten av bostadsområdet. Boken innehåller ett digert material med foton, minnen, intervjuer, gamla tidningsartiklar, kartor och levnadsöden från Örnäset.

Många glada minnen. Bernt "Tjalle" Häggbom, Torbjörn Åström, Birgitta Buska och Esko Sandberg har alla anknytning till Örnäset på olika sätt och tillsammans har de skrivit en bok om tillkomsten av bostadsområdet. Boken innehåller ett digert material med foton, minnen, intervjuer, gamla tidningsartiklar, kartor och levnadsöden från Örnäset.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2011-05-20 06:00

Bernt "Tjalle" Häggbom flyttade som grabb med sin familj till det då nybyggda Örnäset.

- Det här är Luleås mest genuina arbetarstadsdel, säger han.

Bernt "Tjalle" Häggbom utgör tillsammans med Esko Sandberg, Torbjörn Åström och Birgitta Buska Örnäsgruppen. De har alla anknytning till Örnäset på olika sätt och tillsammans har de skrivit en bok om tillkomsten av bostadsområdet. Boken, betitlad "Örnäset - den nya stadsdelen", innehåller ett digert material med foton, minnen, intervjuer, gamla tidningsartiklar, kartor och levnadsöden från Örnäset.

Skogsmark
- Innan hyreshusen började byggas var området, som då hette Orrnäset, i stort sett bara skogs- och ängsmark, säger Torbjörn Åström som besitter en imponerande kunskap om Luleås historia.

Järnverket i Luleå gick för högvarv i efterkrigstidens boom. Järnverket behövde arbetskraft och arbetskraften behövde bostäder.

Byggandet av Örnäset skedde med rekordfart.

- Det här var Sveriges största byggarbetsplats, säger Bernt "Tjalle" Häggbom.

Från Tornedalen
I kvarteren Tygeln, Trumman och Tången byggdes sammanlagt 1 200 lägenheter under de första åren av 50-talet.

Många familjer flyttade hit från Tornedalen. En del familjer kom från enkla förhållanden utan rinnande vatten och inomhustoalett. För dem var de, med dåtida mått, moderna lägenheterna rena lyxen.

Många familjer flyttade också hit från bruksorterna i Bergslagen och från Västerbotten.

Örnäset blev rena barnriket. Som mest bodde här över 7 000 människor.

- Det var tio-tolv ungar i varenda trappuppgång. Rekordet var 16 ungar i en trappuppgång, säger Bernt "Tjalle" Häggbom.

"Fantastisk uppväxt"
Han minns sina barndomsår på Örnäset med värme och tacksamhet.

- Det pratades skit om Örnäset men jag hade en fantastisk uppväxt här.

- Många gamla Örnäsbor vi har pratat med berättar om en stark sammanhållning och gemenskap. Man behövde aldrig låsa dörrarna, säger Esko Sandberg.

Stort gensvar
Under arbetet med dokumentationen av Örnäsets historia har de fyra medlemmarna i Örnäsgruppen fått ett stort gensvar och mycket uppmuntran för sitt arbete.

- Alla vi har pratat med har varit så tillmötesgående och glada. De tycker det är jättebra att det här dokumenteras och att vi skriver om det, säger Esko Sandberg.

- Vi har fått höra så många fantastiska historier av de människor vi har intervjuat, säger Birgitta Buska.

Fortsättning följer
Örnäsgruppen har mycket material kvar och planer finns på att det ska bli en fortsättning på "Örnäset - den nya stadsdelen".

Men först ska det firas. Den 8 juni ska det anordnas jubileumsfestligheter för att högtidlighålla att Örnäset fyller 60 år. Då är både gamla och nyblivna Örnäsbor välkomna till grönområdet vid boule- och skateboardhallen för att fira att med mat och underhållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!