Sällsynt hackspett åter i Norrbotten

Det var sjuttio år sedan sist. Men förra året, till glädje för alla fågelentusiaster häckade åter den sällsynta vitryggiga hackspetten i Norrbotten. Nu häckar paret igen. - Vi tycker att det är jättebra, säger Mats Williamsson, naturskyddsföreningen i Luleå.

Foto:

Luleå2011-07-27 06:00

Den sällsynta vitryggiga hackspetten hör till statens vilt och är fridlyst.

Att fågeln, som är beroende av lummig lövskog bestående av björk, asp och sälg, mer eller mindre har försvunnit från landets fauna beror enligt Mats Williamsson på att skogsbolagen för omkring tjugo-trettio år sedan rensade bort lövskogen och ersatte den med barrträd.

Förändringar i skogslandskapen
En annan orsak är att lövdominerande skog, som uppstår efter skogsbränder, försvinner eftersom skogsbränder släcks tidigt.

- Den stora faktorn är förändringar i skogslandskapen, säger han.

Fågeln är också beroende av de insekter som lever på dessa träd, framför allt skalbaggslarver.

På sjuttiotalet fanns det över hundra par vitryggiga hackspettar i Sverige.

- Sedan har det gått brant utför till att riktigt störtdyka under nittiotalet, säger Mats Williamsson.

Skötselplan
Men numera har skogsbolagen en annan inställning enligt Williamsson, som berättar att Sveaskog har ekoparker och en skötselplan för att gynna lövskog.

- I Rosfors har de gått in för att gynna lövförekomsten. Det ser vi positivt på men det behövs mycket mer, säger han.

Att fågeln börjat synas igen beror enligt Williamsson även på att det sedan några år tillbaka funnits mycket hackspettar i Finland och att de flyttat västerut till Sverige.

Nu finns det fyra par vitryggiga hackspettar i hela landet, varav tre häckar.

Fågelparet i Norrbotten, som även häckade förra året, bedöms vara äldre än tre år

- De upptäcktes för två, tre år sedan men de har funnits tidigare, säger Mats Williamsson.

Och ett av dessa häckande par lever alltså i Norrbotten. Men var i Norrbotten är en väl dold hemlighet och ingenting som Mats Williamsson vill gå ut med.

- Än så länge vill vi försöka hålla det lite hemligt, men det är inte någon lappmarkshäckning om man säger så, säger han.

vitryggig hackspett, Dendro´copos leuco´tos, art i fågelfamiljen hackspettar. Den är 24-26 cm lång och liksom andra brokspettar svart och vit men har nedre delen av ryggen och övergumpen vita. Hjässan är röd hos hanen, svart hos honan, och undergumpen är svagt rosa. Arten häckar i blandskog med gamla murkna träd (i Sverige framför allt asp, men också al, sälg och björk).

(Källa: www.ne.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om