Salama – årets lussekatt

Namnet betyder ”blixt” på finska – men Salama är knappast någon åskvigg. Årets lussekatt är en stillsam astmatiker, som för ett år sedan bodde i en vägtrumma på Hertsön.

Astmakatt. Susanne Hjert administrerar medicineringen.

Astmakatt. Susanne Hjert administrerar medicineringen.

Foto:

Luleå2014-12-22 06:00

– Salama, medicin!

Katten reagerar på lockropet, hoppar upp på köksbordet, och lägger sig tålmodigt ned i väntan på sin inhalator.

– Han är lugn och okomplicerad, säger Susanne Hjert och sätter munstycket mot Salamas nosparti.

– Lätt att ha och göra med.

Salama andas in och ut, medan en mätare på hans ”Aerokat” registrerar andetagen. Astmadiagonsen kom i somras, efter en ihärdig hosta, men katten har redan vant sig vid medicineringsrutinen.

– Antingen vet han att han blir bra utav det, eller så vet han bara att han får godis efteråt. Eller kanske en kombination.

Det var i januari, då Kattakuten föreningskatt Fritz rymt från Lerbäcken, som Salama påträffades i en vägtrumma. Föreningen döpte honom till Charlie, men då det uppdagades att katten var hemlös och Susanne Hjert erbjöd sig att adoptera honom fick han snart sin nya identitet – och ett nytt hem på Hertsön.

– Det var fruktansvärt kallt ute, men i vägtrumman var det ganska varmt, så där bodde han, berättar Sara Beckman Larsson, som är ordförande i Kattakuten i Norrbotten.

– Vi satte en fälla för att fånga in både Fritz och Charlie, och det visade sig att han var varken tatuerad eller chipmärkt. Så vi försökte hitta ett annat hem åt honom, och Susanne hade redan hunnit bli väldigt fäst.

Så Charlie flyttade in hos Susanne Hjert, Simo Rantakrans och katterna Sotis och Arashi. Den sistnämnda, vars namn betyder storm på japanska, och ”blixten” Salama blev passande nog goda vänner direkt.

– De är uppskattningsvis jämngamla och har blivit bästisar, berättar Susanne.

– Sotis har lite svårare att komma överens med dem, han vill mest bestämma.

Men kanske har Sotis i alla fall ett namn som stämmer bättre överens med sin personlighet än de lugna åskväderskatterna. Han ser åtminstone väldigt avundsjuk ut, då Salama föräras med ett pris av leksaker och godis – i egenskap av Årets lussekatt 2014.

KATTAKUTEN I NORRBOTTEN

”Vinsten är till hälften deras”, som Susanne Hjert uttrycker det. Utan Kattakuten I Norrbotten hade Salama aldrig kunnat titulera sig ”flerfaldigt prisbelönt”.

I somras vann han pris på en kattutställning i Arcushallen – och nu är han alltså NSD:s lussekatt 2014. Kattakutens ordförande Sara Beckman Larsson berättar att det betyder mycket:

–  Vi brukar kalla våra katter för ”traskatter”, och det är fint att de kan ha lika mycket värde som en raskatt – även om de blivit utkastade eller dumpade.

Kattakuten är en ideell förening, som på olika sätt tar hand om drygt 200 katter per år. Det kan handla om sådana som är upphittade, kommer från missbrukarhem, överlåtelser via polisen och dödsbokatter. Föreningen polisanmäler varje upphittad katt, samt annonserar och efterlyser ägare – men ändå hittar många katter aldrig hem. I de fallen ser Kattakuten till att kastrera, vaccinera och id-märka djuren. Men föreningen vill ändå uppmana folk att tänka efter en extra gång:

– Vi trycker extremt mycket på det här med ägaransvar.

– Man ska vara beredd på att en katt lever 15–20, eller kanske 25 år, och tänka efter innan man ger en kattunge till sina barn. Kattungar är inte kattungar för alltid, de växer upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om